Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi syyskuussa 2,6 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli syyskuussa 1 423,3 miljoonaa euroa, mikä oli 2,6 prosenttia enemmän kuin syyskuussa 2018.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat syyskuussa 1,1 prosenttia vuoden 2018 syyskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,3 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,4 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,7 prosenttia edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli syyskuussa 0,9 prosenttia. Elokuussa inflaatio oli 1,1 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi syyskuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 3,5 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi puolestaan 3,3 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 2,8 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski, valintamyymälöissä 0,3 prosenttia ja pienmyymälöissä 2,2 prosenttia edellisvuoden syyskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 2,5 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa eniten hypermarketeissa, kaikkiaan 3,9 prosenttia. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 3,0 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 2,0 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski edellisvuoden tammi-syyskuusta. Valintamyymälöiden myynti supistui 0,4 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti puolestaan 3,6 prosenttia.

– Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys syyskuussa vastaa hyvin koko alkuvuoden kehitystä. Vahvin kasvu on nähty hypermarketeissa. Kolmena aiempana vuonna eniten myyntiään kasvattivat supermarketit. Hintojen nousu päivittäistavarakaupassa on ollut kuluvana vuonna hitaampaa kuin viime vuonna, jolloin hinnat nousivat 2,4 prosenttia, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-syyskuussa yhteensä 1,6 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,3 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 4,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat laskivat tammi-syyskuussa 0,1 prosenttia vuodentakaisesta tasostaan.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018 ja 1.1.2019. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2019 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Suvi Kiema p. 029 551 3509

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin syyskuussa 2018 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys syyskuussa 2018 ja 2019 kuviona ja taulukkona (pdf)
Päivittäistavarakaupan myynnin, hintojen sekä volyymin kehitys neljännesvuosittain (pdf)

Jaa julkaisu