Kauppa tarkastaa alkoholijuomia, tupakkatuotteita tai rahapelejä ostavan asiakkaan iän, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiaalta.

Kauppa on velvollinen varmistamaan, että K-18 -merkittyjä ikärajavalvottavia tuotteita ei myydä alaikäisille.

Päivittäistavarakaupan valikoimiin kuuluu lukuisia tuotteita, joiden myyntiä alaikäisille on rajoitettu tai kielletty. Tällaisia ovat muun muassa alkoholijuomat ja yli 2,8 % kiinteät alkoholivalmisteet, tupakka, tupakan vastikkeet, sähkösavukkeet, nikotiininesteet ja tupakointivälineet, nikotiinivalmisteet, ilotulitteet, rahapelit sekä ikärajamerkityt tietokonepelit, elokuvat ja aikuisviihdelehdet. Täysi-ikäisyyden (K-18) lisäksi muita ikärajamerkintöjä tuotteissa ovat K-16, K-15, K-12, K-7 ja S (sallittu).

Tuotteiden myynnin ikärajoituksista säädetään pääasiassa laissa. Kauppa on velvollinen varmistamaan, ettei näitä tuotteita myydä alaikäisille. Joidenkin tuotteiden osalta valvonta voi myös perustua kaupan omiin sääntöihin. Päivittäistavarakaupoilla on oma ohjeistus siitä, miten ikärajavalvottavien tuotteiden myyntiä valvotaan.

Kaupan oman ohjeistuksen mukaan esimerkiksi alkoholin, tupakan ja rahapelien myynnin osalta ikä tarkastetaan henkilöiltä, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Muiden täysi-ikäisyyttä edellyttävien tuotteiden osalta viiteikä on 23 vuotta. Jos asiakas ei voi pyydettäessä todistaa ikäänsä, kauppa ei myy tuotetta. Näin kauppa haluaa varmistaa, ettei kaupoista myydä ikärajavalvottavia tuotteita alaikäisille eikä alkoholia ja tupakkaa päädy lasten eikä nuorten käyttöön. Tämä on osa kaupan vastuullista toimintaa. Vastuulliseen toimintaan kuuluu myös ikärajavalvonnan toimivuuden testaaminen.

Päivittäistavarakauppa on pitkäjänteisesti kehittänyt ikärajavalvontaan liittyvää toimintaansa. Ikärajavalvontaa varten on luotu muun muassa ikärajapassikoulutus.

Myymälät kirjaavat omavalvonnassaan ikärajatarkastukset, selvästi päihtyneiden alkoholin ostoyritykset, alkoholin välitysepäilyt sekä vakavat häiriötilanteet. Myös muiden ikärajavalvottavien tuotteiden omavalvonnan kirjauksia on yhdenmukaistettu ja omavalvonnan tietopankki on avattu kuntien terveystarkastajien ja aluehallintovirastojen alkoholivalvojien käyttöön.

Päivittäistavarakaupoissa iän todistamiseen käyvät kuvalliset voimassa olevat henkilöllisyystodistukset

 • henkilökortti / alaikäisen henkilökortti / väliaikainen henkilökortti / ulkomaiset henkilökortit
 • passi / ulkomaiset passit ja muukalaispassi
 • ajokortti / ulkomaiset ajokortit
 • pakolaisen matkustusasiakirja

Ikärajavalvottavat tuotteet kaupoissa ja niitä koskevat ikärajat

 • alkoholia sisältävät juomat ja yli 2,8 % kiinteät alkoholivalmisteet, K-18
 • tupakka ja tupakointivälineet, K-18
 • nikotiinivalmisteet, K-18
 • tietokone- ja konsolipeleissä on erilaisia ikärajoja: K-18, K-16, K-12, K-7 tai S/T
 • elokuvissa on erilaisia ikärajoja: K-18, K-16, K-12, K-7 tai S/T
 • erotiikka- ja väkivaltalehdet, K-18 tai K-15
 • myrkylliset ja erittäin myrkylliset kemikaalit, K-18
 • Veikkauksen rahapelit, raha-arvat ja peliautomaatit K-18
 • ilotulitteet, tähtisadetikut, K-18, nallipyssyn nallit, K-12

Lisäksi PTY:n suositus on, ettei sen jäsenyrityksissä myydä alle 18-vuotiaille myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 % (esimerkiksi sima ja kombucha).

Ohje: Kaupan menettelytavat koskien alkoholia sisältävien juomien myyntiä, mainontaa ja hinnoittelua