Suomessa lähes puolet ruoan hinnasta on veroja

Erilaisten verojen osuus ruoan hinnasta Suomessa on noin 45 %. Ruoan arvonlisäprosentti on 14.

Elintarvikkeiden arvonlisäveron kehitys on Suomessa ollut poukkoilevaa. Vuonna 2013 ALV nousi jo 14 %:iin. Paria vuotta aiemmin (1.7.2010) arvonlisäveroa nostettiin 13 %:iin, kun sitä alle vuotta aiemmin (1.10.2009) oli laskettu 17 %:sta 12 %:iin.

Vuoden 2009 elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen laski vastaavasti elintarvikkeiden hintoja ja kansalaisten elinkustannuksia. Lisäksi se paransi koko kotimaisen elintarvikeketjun kilpailukykyä. Enemmistö suomalaisista suhtautui ruoan arvonlisäveron alennukseen erittäin myönteisesti ja tuki hallituksen päätöstä.

Ruoan verotusta kevennettävä

Ruoan arvonlisävero on laskettava lähemmäs eurooppalaista keskitasoa. Ruoka on välttämättömyyshyödyke, josta kuluttajan on vaikea tinkiä. Pienituloisilla menee suhteellisesti hieman enemmän (13,2 %) rahaa ruokaan kuin suomalaisilla keskimäärin (11,7 %). (Tilastokeskus: Kotitalouksien kulutus, 2016).

Ruoan ALV:n lasku lisäisi kuluttajien ostovoimaa ja tukisi kotimarkkinoiden kehitystä. Jo prosentin lasku ruoan arvonlisäverossa lisäisi kuluttajien ostovoimaa 120 miljoonalla eurolla vuodessa. Ruoan ALV:n lisäksi myös valmisteverot painavat kotimaisen ruokaketjun kilpailukykyä.