Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 3,5 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammikuussa 1 726,0 miljoonaa euroa, mikä oli 3,5 % enemmän kuin vuoden 2023 tammikuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2024 tammikuussa 2,1 % vuoden 2023 tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat tammikuussa kaikkiaan 1,6 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,8 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 1,3 % vuoden 2023 tammikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli tammikuussa 2024 Tilastokeskuksen mukaan 3,3 %. Joulukuussa inflaatio oli 3,6 %. Inflaation hidastuminen joulukuusta tammikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta sekä bensiinin hinnan laskusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 tammikuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 5,7 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammikuussa 3,7 % ja pienten supermarkettien myynti vastaavasti 2,5 % vuotta aiemmasta. Pienmyymälöiden myynti pysyi edellisvuoden tammikuun tasolla ja valintamyymälöiden myynti laski 2,0 % vuoden 2023 tammikuusta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on muutettu 1.1.2018, 1.1.2019 1.1.2021 ja 1.1.2024. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu