Kansanedustajista 57 prosenttia kannattaa viinejä ruokakauppaan

Uudessa eduskunnassa 114 kansanedustajaa (57 prosenttia) on sitä mieltä, että mietojen viinien myynti ruokakaupassa tulisi sallia. Vastaavasti kansalaisista lähes kaksi kolmasosaa on samaa mieltä. Alkoholilain uudistukselle on sekä päättäjien että kuluttajien vahva tuki.

Keskustelu mietojen viinien myynnin sallimisesta ruokakaupassa on jatkunut vilkkaana myös vaalien jälkeen. PTY selvitti uuden eduskunnan kansanedustajien suhtautumista asiaan.

Eduskuntaan valituista 200 kansanedustajasta eri medioiden vaalikoneisiin* vastasi 199 edustajaa. Kansanedustajista 114 (57,0 %) on vastannut kyllä, tai ilmoittanut olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että viinien myynti ruokakaupassa pitäisi sallia. Kansanedustajista 71 (35,5 %) on vastannut ei, tai ilmoittanut olevansa täysin tai jokseenkin eri mieltä asiasta ja 15 kansanedustajaa (7,5 %) ei ole osannut sanoa kantaansa.

PTY kartoittaa säännöllisesti myös kuluttajien mielipidettä viinien myynnin sallimiseen ruokakaupassa. Viimeisimmän kyselyn mukaan jo 65 prosenttia suomalaisista suhtautuu asiaan myönteisesti. Viinien myynnin salliminen saa vahvaa kannatusta ympäri Suomen niin puoluekentän oikealta kuin vasemmalta puolelta.

– Yleinen kuluttajamielipide on vahva viesti päättäjille. On hienoa, että myös selkeä enemmistö valituista kansanedustajista on samaa mieltä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Edellinen alkoholilain uudistus tuli voimaan vuonna 2018. Kauppojen valikoimat täydentyivät tuolloin vahvemmilla oluilla ja aidoilla lonkeroilla. Uudistuksen vastustajat maalailivat uhkakuvia kulutuksen kasvusta, mutta tosiasiassa alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt 10 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2022. Ennen uudistusta Alko arvioi, että toteutuessaan uudistus sulkisi 50–100 Alkon myymälää. Uudistuksen jälkeen myymälöiden lukumäärä on kuitenkin kasvanut yli kahdellakymmenellä.

– Vuosien mittaan on esitetty useita erilaisia uhkia, jotka ovat osoittautuneet turhiksi. Kansainvälinen kilpailu ja kuluttajien muuttunut ostokäyttäytyminen edellyttävät alkoholilainsäädännön päivittämistä nykyaikaan. Kauppa voi hoitaa viinien myynnin vastuullisesti Suomessa kuten se hoidetaan muissakin EU-maissa, Luoto toteaa.

On harhaanjohtavaa väittää, että mietojen viinien myynnin salliminen ruokakaupassa tarkoittaisi myös väkevien alkoholijuomien siirtymistä kauppoihin. Alko voisi jatkossakin myydä viinejä ja sillä olisi edelleen yksinoikeus väkeviin. Jos halutaan, on väkevien myynti myöhemmässä vaiheessa mahdollista hoitaa rajatusti myös lisenssijärjestelmän avulla, ilman monopolia.

– Tarvittaessa mallia voidaan ottaa esimerkiksi Hollannista, missä viiniä myydään ruokakaupassa ja väkevien myyntiin vaaditaan erillinen lupa. Hollannissa alkoholin kokonaiskulutus on selvästi Suomea alhaisemmalla tasolla, Luoto sanoo.

*Vaalikoneet: Ilta-Sanomat, MTV, Yle

Jaa julkaisu