Päivittäistavarakaupan toiminta edellyttää jatkuvaa sähkönsaantia

On tärkeää varmistaa päivittäistavarakaupan sähkön saatavuus ja taata kuluttajien mahdollisuudet ruokaostosten tekemiseen. Pitkäkestoiset sähkökatkot voivat aiheuttaa myös ruokahävikkiä ja vaarantaa elintarviketurvallisuuden.

Mahdolliset laajat sähkökatkot vaikuttavat päivittäistavarakaupoissa sekä asioinnin sujuvuuteen että tuotteiden säilyvyyteen. Etenkin kaupan keskusvarastoilla on päivittäistavarahuollon toimintavarmuuden kannalta suuri merkitys. Lisäksi vaikka sähkökatko kohdistuisi vain yhteen osaan pitkää elintarvikeketjua, sen vaikutukset voivat ulottua laajalle.

Päivittäistavarakaupan yritykset kehittävät jatkuvuudenhallintaansa järjestelmällisesti. Ennakoimattomat häiriöt aiheuttavat kuitenkin herkästi hävikkiä kylmäketjun katketessa, ja pitkät sähkökatkot voivat jopa vaarantaa elintarvikkeiden turvallisuuden.

– Elintarvike- ja päivittäistavarahuolto varmistaa, että ruokaa on saatavilla kaikissa olosuhteissa. Kaupan on tärkeä saada selkeä ohjeistus suunnitelluista sähkökatkoista hyvissä ajoin, jotta asiakkaille ja myytäville tuotteille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Kaupat käyttävät vain noin 3–4 prosenttia sähköstä Suomessa ja parantavat energiatehokkuuttaan jatkuvasti. Lisäksi moni yritys on jo ryhtynyt omaehtoisesti talkoisiin, jotta sähkön tehopula tulevana talvena voitaisiin välttää. Kaupat ovat muun muassa säätäneet myymälöiden valaistusta, mainosvaloja, lämpötiloja ja ilmanvaihtoa sekä optimoineet kylmälaitteiden säätöjä. Lisäksi ne voivat ajoittaa omia kulutushuippujaan ja vähentää sähkönkäyttöä valtakunnallisten kulutuspiikkien aikaan aamuin illoin.

– Päivittäistavarakauppa haastaa muut toimialat mukaan esittämään omia toimenpiteitään sähköpulan välttämiseksi, Luoto jatkaa.

Yritykset jakavat tietoa sähkönsäästötoimenpiteistään ja suhtautuvat myönteisesti välttämättömiin toimiin, joilla sähköpula pyritään välttämään tai joilla siihen voidaan tarvittaessa reagoida. Kauppojen omat toimet ovat suositeltavia jatkossakin, samoin kuin kotitalouksien omatoiminen varautuminen vähintään kolmen päivän kotivaralla.

Jaa julkaisu