Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi toukokuussa 10,5 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi toukokuussa 10,5 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 677,3 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi toukokuussa eniten elintarvikkeiden tuoteryhmässä, yhteensä 13,8 prosenttia. Koti ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta liikevaihto kohosi 13,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan supistui 21,7 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi yhteensä 4,5 prosenttia vuoden 2019 toukokuuhun verrattuna.

– Iso osa suomalaisista jatkoi toukokuussa etätyöskentelyä, mikä edelleen lisäsi elintarvikkeiden myyntiä. Myös kodin ja vapaa-ajan ostot kasvoivat kesän ja alkavan lomakauden kynnyksellä huomattavasti vuoden takaiseen verrattuna. Pukeutumisen kaupan laskun taustalla vaikuttanevat kokoontumisrajoituksista johtuneet kevätjuhlien peruuntumiset, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-toukokuussa 6,0 prosenttia

Liikevaihto kasvoi tammi-toukokuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 11,1 prosenttia vuoden 2019 tammi-toukokuusta. Käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski samaan aikaan 4,7 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto väheni 26,1 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan kohosi tasan 3,0 prosenttia edellisvuoden tammi-toukokuuhun verrattuna.

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Stockmann.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin toukokuussa 2020 ja 2019 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu