Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi heinäkuussa 6,5 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli heinäkuussa 1 584,6 miljoonaa euroa, mikä oli 6,5 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat heinäkuussa 2,3 prosenttia vuoden 2017 heinäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,3 prosenttia***.

Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,5 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli heinäkuussa 1,4 prosenttia. Kesäkuussa inflaatio oli 1,2 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi heinäkuussa kaikissa myymälöissä. Pienten supermarkettien myynti kasvoi 9,4 prosenttia ja suurten supermarkettien puolestaan 8,4 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti kasvoi heinäkuussa 6,9 prosenttia, hypermarketeissa 3,2 prosenttia ja pienmyymälöissä 2,7 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa 4,6 prosenttia
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 9,2 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 8,0 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,5 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti myös hienoiset 0,1 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti sen sijaan laski 2,4 prosenttia vuoden 2017 tammi-heinäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-heinäkuussa yhteensä 2,3 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-heinäkuussa puolestaan 6,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017, 1.1.2018 ja 1.7.2018.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Aki Niskanen p. 029 551 2657
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin heinäkuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys heinäkuussa 2017 ja 2018 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu