Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski huhtikuussa 2,9 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski huhtikuussa 2,9 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 548,8 miljoonaa euroa.

Liikevaihto supistui huhtikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 5,7 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan kasvoi 5,3 prosenttia vuodentakaisesta. Myös kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 1,6 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 2,7 prosenttia vuoden 2017 huhtikuuhun verrattuna.
– Huhtikuussa myynnin kehitykseen vaikutti osaltaan pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna maalis-huhtikuun vaihteeseen, kun viime vuonna pääsiäinen oli huhtikuussa. Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille näkyy erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis-huhtikuun aikana, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-huhtikuussa 3,8 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto kasvoi tammi-huhtikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 4,8 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kasvoi samaan aikaan 2,7 prosenttia, kun taas pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 0,7 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 1,8 prosenttia edellisvuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-Citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2018 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Tammikuusta 2018 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa ei ole Stockmann mukana elintarvikkeiden tuoteryhmän osalta. Tavaratalokaupan ja siihen sisältyvän elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihdon arvon aikasarjoissa on tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2017 ja 2018 välillä. Vuosimuutoksissa aikasarjakatkosta ei ole vaan muutos on huomioitu vuoden 2018 vertailutiedoissa.
Jaa julkaisu