Päivittäistavarakauppa panostaa ikärajavalvonnan koulutukseen

Kaupan ikärajapassikoulutus uudistuu heinäkuussa 2018. Sen jälkeen kaikki kassatyöntekijät ja heidän esimiehensä suorittavat koulutuksen uudelleen vuoden 2020 loppuun mennessä. Ikärajapassi on Päivittäistavarakauppa ry:n ja sen jäsenyritysten ylläpitämä koulutus, joka perehdyttää laajasti erilaisten ikärajavalvottavien tuotteiden myynnin ikärajavalvontaan.

Ikärajapassikoulutus käynnistyi vuonna 2008. Kuluneiden 10 vuoden aikana ikärajapassin on suorittanut lähes 140 000 kaupan työntekijää ja alan opiskelijaa. Ikärajapassin koulutusmateriaalia käytetään säännöllisesti myös kaupparyhmien henkilökunnan koulutuksissa esimerkiksi silloin, kun lainsäädäntö jonkin tuotteen osalta muuttuu. Viimevuosina esimerkiksi alkoholi- että tupakkalainsäädännössä on tapahtunut isoja uudistuksia.

– Kaupalle on erittäin tärkeää, että ikärajavalvonnan lainsäädännön ja ohjeistusten tuntemus on kaikilla kassatyöntekijöillä varmasti ajan tasalla. Monien isojen muutosten jälkeen nyt onkin hyvä hetki päivittää järjestelmällisesti myös ikärajapassisuoritukset samalla, kun teemme järjestelmään teknisiä uudistuksia, Päivittäistavarakauppa ry:n asiantuntija Anna Salminen kertoo.

Paljon muutakin kuin alkoholia ja tupakkaa

Ikärajatarkastuksia Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyrityksissä tehdään vuosittain yli 13 miljoonaa. Taustalla on useita lakeja ja ohjeistuksia, jotka myyjän tulee tuntea. Kaupan ikärajavalvonta vaatiikin paljon osaamista ja ammattitaitoa.

Alkoholin ja tupakan ohella ikärajavalvonnan piiriin kuuluu lukuisia muita tuoteryhmiä ja erilaisia ikärajoja. Ikärajavalvottavia tuotteita ovat esimerkiksi tupakointivälineet, nikotiinivalmisteet, ilotulitteet, rahapelit sekä ikärajamerkityt tietokonepelit, elokuvat ja aikuisviihdelehdet.

Iän lisäksi tuotteen myynnissä voi olla muitakin rajoituksia, kuten sallittu myyntiaika tai kielto myydä alkoholia päihtyneelle tai tilanteessa, jossa on syytä epäillä tuotteen välittyvän aikuisen ostajan kautta alaikäisen käyttöön. Päivittäistavarakauppa ry:n ohjeen mukaan iän voi kaupassa todistaa viranomaisen myöntämällä voimassa olevalla kuvallisella henkilökortilla, passilla, muukalaispassilla, ajokortilla, mopokortilla, mobiiliajokortilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla.

Täysi-ikäisyyden (K-18) lisäksi muita ikärajamerkintöjä tuotteissa ovat K-16, K-15, K-12, K-7 ja S (sallittu). Useimmissa Suomen päivittäistavarakaupoissa on käytössä ohjeistus, jonka mukaan alkoholia tai tupakkaa ostavalta asiakkaalta tarkistetaan ikä, jos hän vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Muiden ikärajavalvottavien tuotteiden osalta viiteikä on 23 vuotta.

Lisätietoja:
Elintarvikeasiantuntija Anna Salminen, puh. 040 562 8969

Jaa julkaisu