Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski syyskuussa 0,5 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski syyskuussa 0,5 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 526,4 miljoonaa euroa.

Liikevaihto supistui eniten kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä, jossa laskua kertyi 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Pukeutumisen osalta liikevaihto oli 3,0 prosenttia pienempi kuin viime vuonna, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto väheni yhteensä 3,4 prosenttia vertailuajankohdastaan. Elintarvikkeiden osalta liikevaihto kääntyi 1,4 prosentin kasvuun vuodentakaiseen verrattuna.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui tammi-syyskuussa 1,9 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna

Liikevaihto laski pukeutumisen sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmissä. Pukeutumisen osalta laskua kertyi 8,2 prosenttia vuodentakaisesta. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 4,8 prosenttia vuoden 2014 tammi-syyskuusta, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto oli 5,8 prosenttia pienempi vuoden 2014 vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan kasvoi 0,6 prosenttia edellisvuodesta.

Vuoden 2015 syyskuussa oli 26 arkimyyntipäivää**, eli saman verran kuin edellisvuoden syyskuussa. Vastaavasti myös tammi-syyskuussa oli saman verran arkimyyntipäiviä kuin vuoden 2014 tammi-syyskuussa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.

**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Syyskuussa ei ollut yhtään arkipyhäpäivää.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi
Tilastokeskus, aktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3326

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin syyskuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.

Jaa julkaisu