Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski huhtikuussa 8,3 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski huhtikuussa 8,3 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 554,5 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski huhtikuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto supistui pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua kertyi 25,4 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto laski 17,1 prosenttia vuodesta 2014, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui yhteenlaskettuna 19,5 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 1,5 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta.

– Vaikka osa käyttötavaroiden liikevaihdon supistumisesta selittynee muun muassa isojen kampanjoiden sijoittumisesta maaliskuulle, on lähes 20 prosentin pudotus ennennäkemätön. Kuluttajien luottamuksen on viime aikoina raportoitu kääntyneen nousuun. Tärkeätä olisi saada tämä käänne näkymään myös kotimaisessa kulutuksessa. Toivottavasti Sipilän hallitus löytää ohjelmaansa konkreettisia keinoja, joilla kuluttajien ostovoimaa aidosti lisätään, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui tammi-huhtikuussa 2,5 prosenttia edellisvuodesta 
Liikevaihto väheni tammi-huhtikuussa eniten pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 8,8 prosenttia. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui puolestaan 6,1 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 6,8 prosenttia edellisvuodesta. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan pysyi lähes edellisvuoden tasolla, kun kasvua kertyi 0,1 prosenttia vuoden 2014 tammi-huhtikuusta.
Vuoden 2015 huhtikuussa oli 24 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuoden huhtikuussa. Vastaavasti koko myös tammi-huhtikuussa oli saman verran arkimyyntipäiviä kuin vuoden 2014 tammi-huhtikuussa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.
** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Huhtikuussa arkipyhiä oli pääsiäisenä pitkäperjantai 3.4.2015 ja toinen pääsiäispäivä 6.4.2015.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)


Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.

Jaa julkaisu