Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammikuussa 3,1 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihdon lasku jatkui vuoden 2015 tammikuussa, kun laskua kertyi 3,1 prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihdon arvoksi kirjattiin tammikuussa 545,0 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski tammikuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto laski pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua kertyi 9,7 prosenttia vuoden 2014 tammikuusta. Koti- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto laski 5,1 prosenttia edellisvuodesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto väheni yhteenlaskettuna 6,4 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 0,9 prosenttia vuoden 2014 tammikuusta.
Vuoden 2015 tammikuussa oli 25 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuoden tammikuussa. 
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.
**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Tammikuussa arkimyyntipäiviä olivat 1.1.2015 sekä 6.1.2015.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:
  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin tammikuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

    Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti ja muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.

Jaa julkaisu