Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski marraskuussa 7,5 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski marraskuussa 7,5 prosenttia edellisvuoden marraskuusta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 572,7 miljoonaa euroa. Laskua kertyi marraskuussa enemmän kuin edeltävinä kuukausina vuonna 2014.
– Marraskuun elintarvikemyynnin merkittävään pienentymiseen vaikutti pyhäinpäivän aaton sijoittuminen tänä vuonna lokakuulle. Tämä ja lämmin marraskuu näkyvät myös käyttötavarakaupan marraskuun myynnissä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Liikevaihto laski marraskuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto laski pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua kertyi 13,4 prosenttia vuoden 2013 marraskuusta. Koti- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto laski 4,5 prosenttia edellisvuodesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto väheni yhteenlaskettuna 6,9 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto laski 7,9 prosenttia vuoden 2013 marraskuusta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-marraskuun liikevaihto supistui 2,7 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto väheni eniten kuluvan vuoden tammi-marraskuussa pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 7,4 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui puolestaan 5,2 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden liikevaihto laski sen sijaan vain 0,7 prosenttia vuoden 2013 tammi-marraskuusta. 
Vuoden 2014 marraskuussa oli 24 arkimyyntipäivää** eli yksi vähemmän kuin edellisvuoden marraskuussa. Vastaavasti tammi-marraskuussa 2014 oli kaksi arkimyyntipäivää edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.
**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Marraskuussa ei ollut arkipyhiä.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708 
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin marraskuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu