Kyläkauppapäivä muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä

Kyläkauppapäivä on valtakunnallinen, vuosittain kesäkuussa järjestettävä tapahtuma, joka muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. Kyläkauppapäivään osallistuu ympäri Suomen satoja pieniä myymälöitä, jotka järjestävät asiakkailleen erilaista ohjelmaa ja tapahtumia kaupallaan.

Kyläkauppapäivä tarjoaa mahdollisuuden kertoa palveluista, joita kauppa tarjoaa kyläläisille ja kylässä poikkeaville sekä koko yhteisölleen – sijainnista riippumatta. Osallistua voivat kaikki itsensä kyläkaupaksi tuntevat kaupat. Mukana on kauppoja sekä maaseudulta että kaupunkikortteleista.

Vuonna 2024 Kyläkauppapäivää vietetään lauantaina 8. kesäkuuta. Samana päivänä vietetään Suomen Kylät ry:n järjestämää Avoimet Kylät -tapahtumapäivää.

Päivän tapahtumia voi löytää myös Facebookista tai Instagramista tunnisteilla #Kyläkauppapäivä #Bybutiksdagen.

Kyläkauppa on enemmän kuin ruokakauppa

Haja-asutusalueiden ja maaseudun asukkaat ja kesäasukkaat tietävät, että kyläkauppa ei ole ”vain ruokakauppa”. Valikoimia räätälöidään paikallisesti ja kaupasta saa kätevästi kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttötavaraa. Saman katon alta löytyy usein myös posti-, paketti- ja käteisnostopalveluita, veikkaus-, apteekki- ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista. Usein valikoimiin kuuluu myös liikennepolttoaineiden myynti.

Monipuolisesti palvelevien kyläkauppojen ja kattavan myymäläverkoston merkitys elintarvikehuollon ja koko maan asuttavuuden turvaajana on korvaamaton. Kesällä kyläkaupat takaavat myös matkailijoiden ja mökkiläisten palvelut. Kyläkaupoilla on paljon annettavaa, kun etsitään ratkaisuja lähipalveluiden säilyttämiseksi koko maassa. Myös poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa haja-asutusalueiden ja taajamien asuttavuuden ja elinvoimaisuuden säilymiseen.

Vuonna 2022 pieniä 100–399 m² myymälöitä oli Suomessa 1 048 ja perinteisiä kyläkauppoja 177. Parikymmentä vuotta sitten kyläkauppoja oli vielä 704.

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.