Bybutiksdagen påminner dig om vikten av lokala tjänster

Bybutiksdagen är ett nationellt evenemang som arrangeras årligen i juni och som påminner om betydelsen av lokala tjänster. Hundratals småbutiker från hela Finland deltar i Bybutiksdagen och organiserar program och evenemang för sina kunder.

Bybutiksdagen erbjuder möjlighet att berätta om de tjänster som butiken erbjuder bybor, besökare och hela gemenskapen – oavsett läge. Alla butiker som känner sig som en bybutik kan delta. Det finns butiker både på landsbygden och i stadsområden som deltar i evenemanget.

År 2024 arrangeras Bybutiksdagen lördagen den 8 juni.

Evenemanget kan även hittas på Facebook eller Instagram med taggarna #Bybutiksdagen och #Kyläkauppapäivä.

Välkommen till bybutiken!

En bybutik är mer än en livsmedelsbutik

Invånare i glesbygden och på landsbygden och sommarinvånare vet att en bybutik är mer än bara en vanlig livsmedelsbutik. Utbudet skräddarsys lokalt och det är enkelt att skaffa nyttiga bruksvaror till både hemmet och stugan. Under samma tak finns ofta även post-, paket- och kontantuttagstjänster, Veikkaus-försäljning, apoteks- och restaurangtjänster samt information om evenemang och andra tjänster i närområdet. Ofta omfattar utbudet även försäljning av transportbränslen.

Vikten av mångsidiga bybutiker och ett omfattande nätverk av butiker som garanterar livsmedelsförsörjningen och att hela landet ska hållas befolkat är ovärdelig. På sommaren garanterar bybutiker också tillgång till samhällstjänster för turister och sommarinvånare. Bybutiker har mycket att erbjuda när det gäller att hitta lösningar för att upprätthålla tillgången till lokala tjänster i hela landet. Politiska beslutsfattare kan också bidra till att hålla glesbygden och tätorter befolkade och bevara deras livskraft.

År 2022 fanns det 1 048 småbutiker på 100–399 m² och 177 traditionella bybutiker i Finland. Så sent som år 2002 fanns det 704 traditionella bybutiker.

Bybutiksdagen arrangeras av Finlands Dagligvaruhandel rf och dess medlemsföretag.