Tervetuloa Kyläkauppapäivään 8. kesäkuuta!

Kesä on ihmisen parasta aikaa ja myös kyläkaupoille tärkeä sesonki. Lähipalveluiden merkityksestä muistuttavaa Kyläkauppapäivää vietetään taas lauantaina 8. kesäkuuta. Tervetuloa tutustumaan lähelläsi palvelevan myymälän monipuoliseen tarjontaan.

Kyläkauppapäivään osallistuu kesäkauden kynnyksellä tuhatkunta myymälää, jotka järjestävät asiakkaille omannäköistä ohjelmaa kaupallaan. Samalla muistutetaan lähikauppojen ja laajan myymäläverkoston merkityksestä koko maan asuttavuuden turvaajana.

Kyläkaupat ovat kohtaamispaikkoja, jotka palvelevat niin vakituisia asukkaita kuin mökkiläisiä ja satunnaisia matkailijoita. Kaupan palveluiden lisäksi saman katon alta löytyy usein posti-, paketti- ja käteisnostopalveluita, veikkaus-, apteekki- ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista. Monesti valikoimiin kuuluu myös liikennepolttoaineiden myynti.

Kohta myös kyläkauppojen tarjonnan odotetaan laajenevan hieman vahvemmilla alkoholijuomilla, jos eduskunta pääsee yhteisymmärrykseen alkoholilain uudistuksesta. Kauppa on valmistautunut hoitamaan uusien juomien myynnin vastuullisesti ja se olisi valmis myös viinien tuloon ruokakauppaan.  

– Koko maan kattavan myymäläverkoston säilymistä voitaisiin turvata ja maaseudun ruokakauppojen kannattavuutta ja kilpailukykyä parantaa sallimalla myös mietojen viinien myynti ruokakaupassa. Näin asiakas saisi kaikki tarvitsemansa elintarvikkeet kerralla. Toinen hyvä lisä kyläkauppojen valikoimiin olisivat itsehoitolääkkeet, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä sanoo.  

Kauppoja tarvitaan maaseudullakin, mutta niiden säilyminen ei ole itsestäänselvyys. Kyläkauppojen määrä on pitkään ollut vähenemään päin. Viime vuonna jäljellä oli 164 kyläkauppaa, kun parikymmentä vuotta sitten kauppoja oli jopa 500 enemmän. Haasteita kyläkaupalle on tiedossa myös jatkossa, sillä vuoteen 2030 mennessä niiden kylmälaitteet on EU-määräysten takia uusittava, mikä on monelle myymälälle ylivoimainen ponnistus.

Palveluiden saatavuutta on pyritty edistämään muun muassa maaseudun päivittäistavarakaupoille suunnatulla kyläkauppatuella, jolla kaupat voivat esimerkiksi ylläpitää ja monipuolistaa palveluvalikoimaansa. Muutaman tuhannen euron tuella ei kuitenkaan tehdä parinsadan tuhannen euron kylmälaite- ja energiainvestointia. Sitä varten tarvittaisiin kyläkaupalle suunnattu uusi investointituki.

– Maaseudun kaupan palvelut turvaavat alueensa yleistä elinvoimaa. Kyläkauppa on tärkeä veto- ja pitovoimatekijä. Pidetään siis koko Suomi asuttuna huolehtimalla siitä, että asumisen ja lomailun edellyttämät peruspalvelut, kuten ruokahuolto, pelaavat maaseudullakin. Paras tapa tukea maaseudun kauppoja on käydä niissä ostoksilla, Nieminen muistuttaa.

Tervetuloa kylille ja kaupoille tulevana lauantaina – ja joka päivä!

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset

Seuraa somessa: #Kyläkauppapäivä #Bybutiksdagen

Jaa julkaisu