Päivittäistavaramyynti joulukuussa +3,8 %, suurten ruokakauppojen suosio kasvoi viime vuonna edelleen

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2023 joulukuussa 2 074,1 miljoonaa euroa, mikä oli 3,8 % enemmän kuin vuoden 2022 joulukuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat joulukuussa 3,1 % vuoden 2022 joulukuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat joulukuussa kaikkiaan 2,3 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 5,6 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 3,2 % vuoden 2022 joulukuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli joulukuussa 3,6 %. Marraskuussa inflaatio oli 3,3 %. Inflaation kiihtyminen marraskuusta joulukuulle johtui muun muassa ulkomaan valmismatkojen hintojen noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 joulukuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 4,9 % vuodentakaisesta. Suurmyymälöiden myynti kasvoi joulukuussa 4,6 % ja pienten supermarkettien myynti 3,0 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti sen sijaan laski samaan aikaan 0,7 %. Pienmyymälöiden myynti laski 3,0 % vuoden 2022 joulukuuhun verrattuna.

– Joulukauppa sujui odotusten mukaisesti. Loka-joulukuussa ruoan hinnan nousu rauhoittui selvästi vuodentakaiseen verrattuna ja oli 3,1 %. Viimeisellä vuosineljänneksellä myynnin arvo kasvoi 3,9 % ja myynnin volyymi oli plussalla ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, mikä näkyy selvästi liitteenä olevasta neljännesvuosiraportista. Tarkemmin eri tuoteryhmien koko viime vuoden myynnin kehitykseen voi perehtyä ensi tiistaina julkaistavasta tilastostamme, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-joulukuussa 6,0 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 aikana eniten suurmyymälöissä, yhteensä 8,1 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-joulukuussa 6,9 % ja pienten supermarkettien myynti 4,7 %. Valintamyymälöiden myynti laski yhteensä 0,1 % vuonna 2023. Pienmyymälöiden myynti laski 0,6 % vuoden takaiseen verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuonna 2023 yhteensä 8,7 % viime vuodesta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 9,0 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 5,9 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-joulukuussa 10,1 % vuodentakaisesta.

–  Koko vuoden osalta hinnat nousivat enemmän kuin myynnin arvo kasvoi. Aiempien vuosien tapaan myymälätyypeistä eniten myyntiään kasvattivat hypermarketit ja suuret supermarketit, jotka vastaavat 71 prosentista koko päivittäistavarakaupasta. Pienten ruokakauppojen myynti laski edelliseen vuoteen verrattuna korkeasta inflaatiosta huolimatta, Luoto kertoo.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu