Tervetuloa Kyläkauppapäivään 11. kesäkuuta!

Lähipalveluiden ja koko maan kattavan myymäläverkoston merkityksestä muistuttavaa Kyläkauppapäivää vietetään taas lauantaina kaupoissa ympäri Suomen. Kesän lomakausi on monelle kyläkaupalle vuoden tärkein sesonki. Kannattaa poiketa!

Kesäiseen Kyläkauppapäivään osallistuu lähes tuhat pientä myymälää, jotka järjestävät asiakkaille omannäköistään ohjelmaa kaupallaan. Samalla muistutetaan lähikauppojen ja laajan myymäläverkoston merkityksestä elintarvikehuollon ja koko maan asuttavuuden turvaajana.

Monipuoliset kyläkaupat takaavat lähipalvelut seutunsa vakiasukkaille, mutta myös etätyön tekijöille, mökkiläisille ja matkailijoille. Päivittäistavaroiden lisäksi saman katon alta saa usein muitakin palveluita.

Kyläkauppatuki edistää maaseudun palveluiden saatavuutta

Kyläkauppatuen tarkoitus on auttaa turvaamaan maaseudun kaupan palvelut ja alueen elinvoima. Harvaan asutulla maaseudulla sijaitseville kyläkaupoille avautui pari vuotta sitten ensimmäistä kertaa mahdollisuus hakea kokeiluluonteista tukea. Viime syksyn haussa tukialue oli aiempaa laajempi. Tuki on osoittautunut tuiki tarpeelliseksi.

– Myymälämme on kyläläisten kohtaamispaikka. Palvelut haja-asutusalueella – ja nykyään myös kuntataajamissa – vähenevät, mutta olemme pyrkineet kulkemaan vastavirtaan ja lisäämään palvelujamme. Niihin kuuluvat muun muassa Alkon noutopiste, posti- ja apteekkipalvelut, Veikkaus, kahvio ja anniskelubaari ja jopa ohjelmatuotanto. Kyläkauppatuen ansiosta olemme saaneet hankittua uudet kalusteet isolle terassillemme. Asiakkaiden sanoin: olemme kokoamme suurempia, kertoo jo 50 vuotta Osuuskauppa Suur-Savon palveluksessa työskennellyt Sale Hurissalon myymäläpäällikkö Jorma Tikka.

– Kyläkauppatuki on tärkeä kaupan olemassaolon ja jatkuvuuden turvaajana. Tuen ansiosta kauppa voi työllistää, säilyttää laajat aukioloajat ja investoida uuteen. Täällä koko kaupan valaistus on vaihdettu ledeihin, mikä säästää energiaa ja keventää huoltokuormaa. Kauppa luo merkittävää pito- ja vetovoimaa kylällemme. Ilman kauppaa väestötappio olisi selviö. Kauppa monipuolisine oheispalveluineen helpottaa myös ihmisten arkea huomattavasti, varsinkin kun julkinen liikenne on vähäistä, sanoo M Anssin Kaupan kauppias Anssi Kukkonen Aitoolta.

– Kyläkaupan pitää nykyään olla monipalvelukeskus. Täytyy olla postit, polttoainemyynnit ja käteisen nostomahdollisuus. Tietysti kyläkauppa on myös kohtauspaikka – meillä on pianomusiikkia, näyttelyitä ja maakunnan kuuluisimmat munkit. Jos ei meitä olisi tässä, seuraava kauppa olisi 25 kilometrin päässä ja paketit pitäisi hakea 40 kilometrin päästä. Meille on tärkeää pitää palvelut paikkakunnalla. Kyläkauppatuki on mahdollistanut meille investointeja, jotka olisivat muuten jääneet tekemättä tai siirtyneet, toteaa Vanttauskoskella sijaitsevan K-Market Jokitorin kauppias Mika Kuusela.

Kyläkauppaa kannattaa tukea

Kyläkauppoja tilastoitiin vuodenvaihteessa 191, kun vielä kymmenen vuotta sitten määrä oli yli kaksinkertainen. Maaseudun elinvoimapolitiikassa ja paikallisessa päätöksenteossa tulisikin huomioida tarve säilyttää päivittäistavarakaupan palvelut lähellä kuluttajia.

–  Parhaiten kyläkauppoja voi tietysti tukea käymällä niissä ostoksilla. Kannattavuutta voitaisiin parantaa myös esimerkiksi sallimalla mietojen viinien ja itsehoitolääkkeiden myynti ruokakaupassa. Lisäksi kyläkauppatuki pitäisi vakinaistaa ja sen tasoa tulisi nostaa, sanoo johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Tervetuloa kylille ja kaupoille!

#Kyläkauppapäivä #Bybutiksdagen

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.


Jaa julkaisu