Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski joulukuussa 0,1 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui joulukuussa 0,1 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 848,5 miljoonaa euroa.
– Joulukauppa kokonaisuudessaan päätyi viime vuoden tasolle, mikä on positiivista nykyisessä taloustilanteessa. Huolestuttavaa kuitenkin on, että käyttötavaramyynti jatkoi supistumistaan. Vuosi 2015 oli jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun tavaratalokaupparyhmän kokonaismyynti laski. Tämä osoittaa, että kuluttajien ostovoima ja luottamus omaan talouteen eivät ole vahvistuneet. Kotimarkkinoilla toimivien yritysten kannalta on nyt tärkeää pidättäytyä kaikista ostovoimaa edelleen heikentävistä toimista, kuten erilaisten kulutusverojen korotuksista, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa. 
Liikevaihto supistui pukeutumisen sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmissä. Pukeutumisen osalta laskua kertyi 5,1 prosenttia ja kodin ja vapaa-ajan osalta 2,3 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden liikevaihto väheni 2,9 prosenttia vuoden 2014 joulukuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden osalta liikevaihto kasvoi 2,3 prosenttia vuodentakaisesta. 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui vuonna 2015 yhteensä 1,7 prosenttia
Liikevaihto laski pukeutumisen tuoteryhmässä 7,6 prosenttia ja kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 4,8 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna. Yhteensä laskua kertyi käyttötavaroiden osalta 5,6 prosenttia. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan kasvoi ja lisäystä vuodentakaisesta oli 0,9 prosenttia. 
Vuoden 2015 joulukuussa oli 25 arkimyyntipäivää**, eli yksi päivä enemmän kuin edellisvuoden joulukuussa. Vastaavasti myös tammi-joulukuussa oli yksi arkimyyntipäivä enemmän kuin vuoden 2014 tammi-joulukuussa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.
**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Joulukuussa arkipyhiä olivat 25.–26.12.2015.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin joulukuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Liikevaihdon arvon aikasarjassa on tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välillä, mutta vuosimuutoksissa aikasarjakatkosta ei ole.
Jaa julkaisu