Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi marraskuussa 4,4 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli marraskuussa 1 417,8 miljoonaa euroa, mikä oli 4,4 prosenttia enemmän kuin marraskuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat marraskuussa 2,1 prosenttia vuoden 2017 marraskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,1 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 8,2 prosenttia***. Myös käyttötavaroiden hinnat nousivat marraskuussa hienoiset 0,1 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli marraskuussa 1,3 prosenttia. Lokakuussa inflaatio oli 1,5 prosenttia.

– Päivittäistavarakaupan marraskuun myynnin kasvu vastaa hyvin koko vuoden tähänastista myynnin kehitystä. Sen sijaan ruoan hinnan nousu hidastui marraskuussa selvästi alkuvuoteen verrattuna. Koko vuoden myyntitiedot saadaan tammikuun lopulla. Joulu on päivittäistavarakaupan suurin sesonki ja hyvän taloustilanteen siivittämänä odotamme tältä vuodelta vahvaa joulumyyntiä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi marraskuussa lähes saman verran pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi 7,2 prosenttia ja suurten supermarkettien puolestaan 7,1 prosenttia. Hypermarketeissa myynti kasvoi 2,1 prosenttia ja valintamyymälöissä 1,2 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 0,8 prosenttia edellisvuoden marraskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-marraskuussa 4,3 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-marraskuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 8,0 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 7,4 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,1 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti puolestaan 0,1 prosenttia. Valintamyymälöissä myynti sen sijaan laski 0,9 prosenttia vuoden 2017 tammi-marraskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-marraskuussa yhteensä 2,4 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-marraskuussa puolestaan 6,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017, 1.1.2018 ja 1.7.2018.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin marraskuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys marraskuussa 2017 ja 2018 kuviona ja taulukkona (pdf)

Jaa julkaisu