Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi lokakuussa 0,9 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli lokakuussa 1 349,7 miljoonaa euroa, mikä oli 0,9 prosenttia enemmän kuin lokakuussa 2016.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat lokakuussa 0,1 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 0,3 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 3,6 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli lokakuussa 0,5 prosenttia. Syyskuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi lokakuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 5,4 prosenttia vuoden 2016 lokakuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti lisääntyi puolestaan 2,5 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,5 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski. Valintamyymälöissä myynti supistui lokakuussa 7,3 prosenttia ja pienmyymälöissä 1,2 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

– Lokakuun vajaan prosentin myynnin kehitystä voi pitää vaisuhkona verrattuna koko alkuvuoden kehitykseen. Kuluttajien vahvistunut luottamus omaan talouteen ja yleisen taloustilanteen kohentuminen ennakoivat kuitenkin kasvavaa joulukaupan myyntiä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,6 prosenttia tammi-lokakuussa

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 4,0 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 3,7 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,9 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 5,0 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 3,4 prosenttia vuoden 2016 tammi-lokakuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-lokakuussa yhteensä 0,2 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- lokakuussa 1,1 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 4,4 prosenttia***.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market (mukaan lukien entiset Siwat ja Valintatalot), Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016, 1.1.2017 ja 1.7.2017.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

  • Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin lokakuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu