Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi elokuussa 3,1 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli elokuussa 1 453,3 miljoonaa euroa, mikä oli 3,1 prosenttia enemmän kuin elokuussa 2016.
Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat elokuussa 0,3 prosenttia vuoden 2016 elokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 0,1 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 3,8 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli elokuussa 0,7 prosenttia. Heinäkuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi elokuussa eniten pienissä supermarketeissa, kaikkiaan 7,7 prosenttia vuoden 2016 elokuuhun verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi puolestaan 4,6 prosenttia ja hypermarkettien myynti 3,9 prosenttia. Myös pienmyymälöiden osalta kertyi kasvua 1,3 prosenttia vuodentakaisesta. Myynti laski elokuussa ainoastaan valintamyymälöissä, yhteensä 5,6 prosenttia.

– Elokuun päivittäistavarakaupan yli kolmen prosentin myynnin kasvua voidaan pitää hyvänä. Huolenaihe on kuitenkin pienten, alle 400 m² ruokakauppojen myynnin lasku, joka on jatkunut useamman vuoden. Nämä pienet ruokakaupat ovat keskeinen osa kattavaa myymäläverkostoa, joka turvaa elintarvikehuoltoa ja asuttavuuden säilymistä koko maassa. Juuri pienet myymälät hyötyisivät eniten alkoholilain uudistuksesta, jossa kauppojen valikoimiin vapautuisi uusia tuotteitta. Se ohjaisi asiakasvirtaa pieniin myymälöihin ja kasvattaisi niiden keskiostosta, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,5 prosenttia tammi-elokuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa eniten suurissa supermarketeissa, joissa kasvua vuodentakaisesta kertyi 3,8 prosenttia. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 3,1 prosenttia ja hypermarkettien myynti 1,8 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti supistui: valintamyymälöissä 4,5 prosenttia ja pienmyymälöissä puolestaan 3,9 prosenttia vuoden 2016 tammi-elokuuhun verrattuna.
Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-elokuussa yhteensä 0,3 prosenttia vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi- elokuussa 1,2 prosenttia. Myös käyttötavaroiden hinnat supistuivat 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 4,6 prosenttia***.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market (mukaan lukien entiset Siwat ja Valintatalot), Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2016–2017 aikana 1.1.2016, 1.7.2016, 1.1.2017 ja 1.7.2017.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin elokuussa 2016 ja 2017 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu