Lääkejakelun uudistus ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen toisi 100 miljoonan euron säästöt

Reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myynti tulee Suomessakin sallia myös apteekkien ulkopuolella muiden Pohjoismaiden tavoin turvallisen valikoiman puitteissa. Suomen lääkejakelujärjestelmän uudistus mm. vapauttamalla reseptivapaiden lääkkeiden myyntiä, säästäisi joka vuosi 100 miljoonaa euroa veronmaksajien ja yhteiskunnan varoja. Muissa Pohjoismaissa lääkkeiden vähittäiskaupan sääntelyn vapauttaminen on parantanut lääkkeiden saatavuutta ja toiminnan kustannustehokkuutta. Viimeksi itsehoitolääkkeiden myynti sallittiin apteekkien ulkopuolella Ruotsissa vuonna 2009.

– Suomen lääkejakelua on ehdottomasti uudistettava muiden Pohjoismaiden kokemusten perusteella paremmin kuluttajia palvelevaksi. Itsehoitolääkkeiden saatavuutta voidaan parantaa ja niiden hintaa laskea sallimalla itsehoitolääkkeiden myynti myös apteekkien ulkopuolella turvallisen ja rajatun valikoiman puitteissa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa apteekkien ulkopuolella saa myydä itsehoitolääkkeitä, jotka täyttävät erikseen määritellyt kriteerit. Näitä kriteereitä ovat sopivuus itsehoitoon, sopivuus potilasturvallisuuden ja kansanterveyden näkökulmasta sekä se, että haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Myös Suomen kilpailu- ja kuluttajaviranomaiset ovat jo pitkään esittäneet itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista päivittäistavarakaupassa. Viimeksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi lausunnon asiasta maaliskuussa 2013. KKV:n mukaan siten luotaisiin hintakilpailua itsehoitolääkemarkkinoille, parannettaisiin näiden lääkkeiden saatavuutta sekä edistettäisiin kuluttajien etuja.

– Muiden Pohjoismaiden kokemukset lääkejakelun uudistamisesta tulee ehdottomasti kartoittaa ja hyödyntää myös Suomessa. Itsehoitolääkkeiden myynnin turvallinen laajentaminen ja sillä saavutettavat edut tulee selvittää seuraavan hallituskauden aikana, Luoto painottaa.

Tällä hetkellä Suomessa ainoa apteekkien ulkopuolella myytävä itsehoitolääke ovat nikotiinikorvaustuotteet. Niiden myynnin vapauttamisen myötä nikotiinikorvausvalmisteiden kuluttajahinnat laskivat noin 15 %.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi

Täsmennetty 10.11.2014 otsikkoa sekä lausetta: "Suomen lääkejakelujärjestelmän uudistus mm. vapauttamalla reseptivapaiden lääkkeiden myyntiä, säästäisi joka vuosi 100 miljoonaa euroa veronmaksajien ja yhteiskunnan varoja."

Jaa julkaisu