Kyläkauppapäivä

Kyläkauppapäivä on valtakunnallinen, vuosittain kesäkuussa järjestettävä tapahtuma, joka muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. Päivään osallistuu ympäri Suomen satoja pieniä myymälöitä, jotka järjestävät asiakkailleen erilaista ohjelmaa ja tapahtumia kaupallaan.

Kyläkauppapäivä järjestettiin viimeksi 13.6.2020. Sarjassa jo yhdeksäs päivä järjestettiin yhdessä Avoimet Kylät -tapahtuman kanssa. Koronatilanteen takia tapahtuma siirtyi turvallisesti kokonaan verkkoon.

Kesäkuun toisena lauantaina kauppojen tervehdyksiä voi tutkailla Avoimet Kylät -tapahtuman Facebook-sivulta. Tapahtumaan osallistuvat kaupat ja kylät löytyvät kartalta osoitteesta avoimetkylat.fi/kylat-kartalla.

Kaupat ovat myös tehneet videoita päivää varten. Voit katsoa niitä YouTube-kanavaltamme.

Kyläkauppa on enemmän kuin ruokakauppa

Haja-asutusalueiden ja maaseudun taajamien asukkaat ja kesäasukkaat tietävät, että kyläkauppa ei ole ”vain ruokakauppa”. Valikoimia räätälöidään paikallisesti ja kaupasta saa kätevästi kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttötavaraa. Saman katon alta löytyy usein myös posti-, veikkaus-, apteekki-, ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista.

Elinvoimaiset kyläkaupat turvaavat alueensa asuttavuutta.Niillä on paljon annettavaa myös tulevaisuudessa, kun etsitään uusia ratkaisuja tärkeiden lähipalveluiden säilyttämiseksi koko Suomessa. Vuonna 2019 pieniä 100–399 m² myymälöitä oli Suomessa 1 129 ja perinteisiä kyläkauppoja 213. Vielä vuonna 2009 kyläkauppoja oli 500.

Lähipalveluiden ja Suomen tasapainoisen alueellisen kehityksen merkitys vain korostuu väestön ikärakenteen ja yhteiskunnan palvelurakenteen muutoksien myötä. Myös poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa haja-asutusalueiden ja taajamien asuttavuuden ja elinvoimaisuuden säilymiseen.

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.

Lisätietoja: Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0500 422 216, etunimi.sukunimi@pty.fi