Kyläkauppapäivä

Kyläkauppapäivä on valtakunnallinen, vuosittain kesäkuussa järjestettävä tapahtuma, joka muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. Päivään osallistuu ympäri Suomen satoja pieniä myymälöitä, jotka järjestävät asiakkailleen erilaista ohjelmaa ja tapahtumia kaupallaan.

Kyläkauppapäivä järjestettiin 12.6.2021 yhdessä Suomen Kylät ry:n Avoimet Kylät -tapahtuman kanssa. Koronatilanteen takia tapahtuma pidettiin tänäkin vuonna terveysturvallisesti verkossa.

Kesäkuun toisena lauantaina kauppoja voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa päivän tunnisteilla #TeeSeKylillä #MaalleAsumaan #AvoimetKylät #Kyläkauppapäivä.

Tapahtumaan osallistuvat kaupat ja kylät löytyvät kartalta osoitteesta avoimetkylat.fi/kylat-kartalla.

Vuonna 2020 kaupat tekivät päivää varten myös videoita. Löydät ne YouTube-kanavaltamme.

Kyläkauppa on enemmän kuin ruokakauppa

Haja-asutusalueiden ja maaseudun taajamien asukkaat ja kesäasukkaat tietävät, että kyläkauppa ei ole ”vain ruokakauppa”. Valikoimia räätälöidään paikallisesti ja kaupasta saa kätevästi kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttötavaraa. Saman katon alta löytyy usein myös posti-, veikkaus-, apteekki-, ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista.

Elinvoimaiset kyläkaupat turvaavat alueensa asuttavuutta.Niillä on paljon annettavaa myös tulevaisuudessa, kun etsitään uusia ratkaisuja tärkeiden lähipalveluiden säilyttämiseksi koko Suomessa. Vuonna 2020 pieniä 100–399 m² myymälöitä oli Suomessa 1 090 ja perinteisiä kyläkauppoja 192. Vuonna 2010 kyläkauppoja oli vielä 417.

Lähipalveluiden ja Suomen tasapainoisen alueellisen kehityksen merkitys vain korostuu väestön ikärakenteen ja yhteiskunnan palvelurakenteen muutoksien myötä. Myös poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa haja-asutusalueiden ja taajamien asuttavuuden ja elinvoimaisuuden säilymiseen.

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset.

Lisätietoja: Ilkka Nieminen, PTY, p. 050 042 2216, etunimi.sukunimi@pty.fi