Hiilineutraalisuutta ja kiertotaloutta edistämässä 2022–2026

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tavoitteena on pienentää ruoan tuotannon, jakelun, valmistuksen ja kulutuksen ympäristövaikutuksia sekä parantaa yritysten kannattavuutta. Yhteisiä tavoitteita toteutetaan yritysten vapaaehtoisin toimin.

Ensimmäinen elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus julkaistiin vuonna 2019 ja uusi kausi kattaa vuodet 2022–2026. Päivittäistavarakaupan lisäksi mukana ovat elintarviketeollisuus ja ravintola-ala sekä työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö.

Sitoumuksen päätavoitteet

  • Materiaalitehokkuudella parempaa kannattavuutta ja kestävyyttä
    • Elintarvikealan yritysten käytännön materiaalitehokkuustoimilla saavutetaan toimialatasoisesti mitattavia taloudellisia ja ympäristöllisiä hyötyjä.
  • Tietoisuus materiaalitehokkuuden mahdollisuuksista ja keinoista lisääntyy elintarvikeketjussa ja kuluttajien keskuudessa
    • Sitoumukseen liittymällä yrityksen tietoisuus lisääntyy
    • Julkinen tieto sitoumuksiin liittyneistä yrityksistä saa myös muut toimijat kiinnostumaan
    • Sitoumukseen liittyneet yritykset voivat toteuttaa kuluttajille suunnattua materiaalitehokkuusviestintää esimerkiksi ruokahävikin vähentämisestä

Päivittäistavarakaupan alatavoitteet

Päivittäistavarakauppa sitoutuu käytännön tekoihin, jotka vähentävät alan ilmastovaikutuksia ja tukevat luonnonvarojen kestävää käyttöä. Se asettaa myös toimialakohtaisia tavoitteita ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämisestä, elintarvikepakkausten materiaalitehokkuuden parantamisesta ja kierrätyksen lisäämisestä. Toimialatavoitteet saavutetaan yritysten käytännön kehitystyön avulla.

  • Päivittäistavarakaupassa vähennetään ruokahävikkiä ja elintarvikejätettä YK:n kestävän kehityksen tavoitteen (SDG 12.3) mukaisesti vähintään 50 prosenttia vuoden 2019 lähtötasolta vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2019 kaupan ruokahävikki oli 1,5 prosenttia kokonaismyyntivolyymista.
  • Päivittäistavarakaupassa parannetaan elintarvikepakkausten materiaalitehokkuutta eli lisätään uudelleenkäyttöä, kierrätettävyyttä ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja sekä vähennetään muovin määrää yritysten omien tavoitteiden mukaisesti.
  • Päivittäistavarakaupassa nostetaan kierrätysastetta 4 prosenttiyksikköä vuoden 2019 tasolta vuoteen 2026 mennessä.

Sitoumukseen liittymällä elintarvikealan yritys sitoutuu tekemään konkreettisia materiaalitehokkuustoimia sekä raportoimaan tuloksistaan vuosittain. Yritys saa räätälöidä toimenpiteensä, joilla toimialan yhteisiin tavoitteisiin päästään.

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on osa kansallista materiaalitehokkuusohjelmaa, Agenda 2030 -toimintaohjelmaa sekä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta ja toimeenpanee omalta osaltaan valtioneuvoston periaatepäätöstä kiertotalousohjelmasta, joka tavoittelee hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa vuoteen 2035 mennessä.