Green deal -sopimukset edistävät kiertotaloutta ja ilmastonmuutoksen hillintää
Green deal on vapaaehtoinen ja määräaikainen sopimus, jonka avulla etsitään ratkaisuja ilmastohaasteisiin, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, luonnonvarojen ylikulutukseen ja kiertotalouden edistämiseen Suomessa. Sopimus tehdään valtion ja elinkeinoelämän välillä. Sopimuksia voidaan solmia myös julkisen sektorin kanssa. Tavoitteena on yhdessä edistää kestävän kehityksen tavoitteita.
Green deal -sopimukset tuovat yhteen tahot, joilla on keskeinen rooli toivottavan muutoksen aikaansaamisessa. Niillä voidaan tehostaa tai täydentää nykylainsäädännön toimeenpanoa. Sopimusosapuolet sitoutuvat kunnianhimoisiin tavoitteisiin, joilla tähdätään ympäristön ja yhteiskunnan kannalta merkittäviin vaikutuksiin.
Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä koskeva sopimus
Suomi haluaa vähentää vapaaehtoisella sopimuksella muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta.
EU:n direktiivi tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämisestä edellyttää, että jäsenmaat vähentävät kunnianhimoisesti ja pysyvästi muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta vuoteen 2026 mennessä vuoden 2022 tasoon verrattuna. Tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, etenkin merenrannoilla, sekä edistää kiertotaloutta.
Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten green deal -sopimuksen ovat allekirjoittaneet ympäristöministeriö sekä Elintarviketeollisuusliitto ry, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry.
Esimerkiksi Keskon toimenpiteisiin muovisten kertakäyttöisten annospakkausten vähentämiseksi voit tutustua tästä case-artikkelista.
Muovikassisopimus
Muovikassien ja -pussien käyttöä pyritään Suomessa vähentämään vapaaehtoisin toimin. Kaupan liitto teki vuonna 2016 ympäristöministeriön kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien kulutusta. Kauppa haluaa olla mukana vähentämässä jätteiden syntyä sekä maa- ja vesialueiden roskaantumista.
Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on vähentää muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta henkeä kohden vuodessa.
Suomessa kuluttajat käyttävät jo tällä hetkellä muovikasseja ja -pusseja järkevästi. Suomessa onkin katsottu, että parhaaseen tulokseen meillä päästään vapaaehtoisin toimin.
Tietoa ja vinkkejä eri ostoskassivaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista voit lukea esimerkiksi Kassi-info-sivustolta.
Oma kassi kauas kantaa
Toukokuussa 2024 päivittäistavarakaupan yritykset viestivät yhteisestä teemasta yhteisen tunnuksen alla.
Yritykset pyrkivät vähentämään muovikassien kulutusta ja kannustavat asiakkaita kantamaan ostokset kotiin omassa kassissa. Jos kauppareissu kuitenkin yllättää ja muovikassi pitää ostaa, kannattaa sitä käyttää mahdollisimman monta kertaa uudelleen.
– Tavoite on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Suomessa käytettäisiin enintään 40 muovikassia henkilöä kohti vuodessa. Taustalla on direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovikassien kulutusta ja merten roskaantumista. Toimialat ja yritykset ovat jo sitoutuneet vähentämään kulutusta. Kuluttajille helppo tapa vaikuttaa on jättää muovikassi ostamatta, erityisasiantuntija Salla Koivusalo ympäristöministeriöstä muistuttaa.