Kaupan aukioloajat

Kaupan aukioloajat vapautuivat 1.1.2016 alkaen.

Vuoden 2016 alusta lähtien myymälät saavat olla vapaasti auki viikonpäivästä ja myymälän koosta tai sijainnista riippumatta. Presidentti vahvisti vanhan aukiololain kumoamisen 30.12.2015. Uudistus poistaa myös velvollisuuden aukiolon poikkeuslupien hakemiseen. Monet kaupan alan yritykset ovat ilmoittaneet laajentavansa aukioloaan heti tammikuussa. Oman kaupan aukiolo kannattaa tarkistaa esimerkiksi myymälän verkkosivuilta.

Vanha lainsäädäntö, joka oli voimassa 31.12.2015 asti:

Vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista annetun lain (liikeaikalaki) mukaan vähittäiskauppaa sai harjoittaa seuraavasti:

  • arkisin maanantaista perjantaihin klo 7 - 21
  • lauantaisin klo 7 - 18
  • sunnuntaisin klo 12 - 18,  isänpäivän ja jouluaaton välisenä aikana klo 12 - 21.

Uudenvuodenaattona ja vapun aattona kaupat tuli sulkea klo 18 ja joulu- ja juhannusaattona klo 12. Kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä ja itsenäisyyspäivänä vähittäiskauppaa ei saanut harjoittaa.

Laki ei koskenut sellaisia päivittäistavarakauppoja, joiden vakituisessa liiketoimintakäytössä oleva myyntipinta-ala on enintään 400 neliömetriä, muutoin kuin juhlapäivien aukioloaikojen osalta. Alle 400 m² päivittäistavaramyymälöissä sai kuitenkin harjoittaa myyntiä enintään 4 tunnin ajan klo 8 - 18 välisenä aikana viimeisenä peräkkäin sattuvista kirkollisista juhlapäivistä.

Laki ei myöskään koskenut mm. kioskikauppaa tai siihen verrattavaa kauppaa, markkina- ja torikauppaa, myymäläautoja ja muuta liikkuvaa kauppaa, haja-asutusalueiden kauppoja (asemakaavalla vahvistetun kaupungin, kuntakeskuksen tai muun siihen rinnastettavan tiiviin asutuksen ulkopuolella sijaitsevat ns. kyläkaupat) eikä ennen 1.12.2009 toimintansa aloittaneita haja-asutusalueiden kauppojen suuryksiköitä kuten hypermarketit ja tavaratalot tai vaikutuksiltaan suuryksikköön verrattavissa olevia myymäläkeskittymiä kuten kauppakeskukset, hypermarketkeskukset, ostoskeskukset ja kauppiastavaratalot.

Huoltoasemalta tapahtuvan kioskikaupan myyntipinta-ala sai olla enintään 400 neliömetriä. Muussa tapauksessa huoltoasemalta tapahtuva kauppa kuului normaalin vähittäiskaupan aukioloja koskevan sääntelyn piiriin.

Poikkeusaukioloon esimerkiksi juhlapäivinä tuli hakea erikseen poikkeuslupaa aluehallintovirastolta.