Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 4,3 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2024 toukokuussa 1 989,2 miljoonaa euroa, mikä oli 4,3 % enemmän kuin vuoden 2023 toukokuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 0,1 % vuoden 2023 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat toukokuussa kaikkiaan 0,6 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,1 %*** ja käyttötavaroiden hinnat laskivat 1,0 % vuoden 2023 toukokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 1,5 %. Huhtikuussa inflaatio oli 1,9 %. Inflaation hidastuminen huhtikuusta toukokuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 toukokuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 5,4 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi toukokuussa 4,8 % ja pienten supermarkettien myynti 3,6 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 0,9 % ja pienmyymälöiden vastaavasti laski 0,4 % vuoden 2023 toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 2,5 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 tammi-toukokuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 4,3 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-toukokuussa 2,6 % ja pienten supermarkettien myynti 1,7 %. Pienmyymälöiden myynti laski yhteensä 0,5 % ja valintamyymälöiden myynti laski 1,8 % vuoden 2023 tammi-toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2024 tammi-toukokuussa yhteensä 0,5 % vuoden 2023 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 0,3 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,4 %***. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät tammi-toukokuussa edellisvuoden tasolla.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on muutettu 1.1.2018, 1.1.2019 1.1.2021 ja 1.1.2024. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu