Lausunto: Kansalliset ravitsemussuositukset

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on pyytänyt Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) lausuntoa luonnoksesta kansallisista ravitsemussuosituksista.

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) kiittää mahdollisuudesta lausua kansallisista ravitsemussuosituksista.

Yleiset kommentit:

Ravitsemussuositukset ovat tärkeä työkalu terveellisen ruokavalion edistämisessä, ja niillä on merkittävä vaikutus myös kaupan toimintaan. Kauppa voi hyödyntää ravitsemussuosituksia tuotevalikoimansa muodostamisessa, markkinoinnissa ja myynninedistämisessä sekä esimerkiksi sosiaalisen vastuun ja kestävän kehityksen edistämiseksi tekemässään työssä.  

Näemme, että ruokavalion ympäristövaikutukset on hyvin huomioitu suosituksissa. Kaupan alan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Haluamme vauhdittaa ilmastotavoitteiden toteutumista sekä toimialan oman vähähiilisyystyön kautta että mahdollistamalla vähähiiliset valinnat kuluttajille. Lisäksi kauppa näkee ruokahävikin vähentämisen erittäin tärkeänä työnä ja onkin tehnyt sen eteen paljon työtä monilla eri keinoilla hyvällä menestyksellä.

Yleisenä ehdotuksena esitämme, että suosituksiin lisättäisiin taulukko, jossa esitettäisiin ravintoainekohtaisesti nykyiset suositukset sekä sen, miten ne ovat muuttuneet edellisiin suosituksiin nähden. Myös suositusten mittayksiköt ovat muuttuneet joidenkin ravintoaineiden kohdalla edellisistä suosituksista, jolloin vertailun tekeminen on hieman hankalaa.

Yksityiskohtaiset kommentit:

s. 35 Toimeenpano: Pakattuna myytävissä elintarvikkeissa on ravintosisältötieto ollut pakollista harmonisoidun EU-säädösten perusteella jo vuosikausia. Ravitsemuskasvatusta on vielä tarve kohdentaa ja kehittää, jotta väestö ymmärtäisi ravintosisältötiedot paremmin ja he kohdentaisivat ruokavalintansa suositusten mukaisiin ruokiin. Ihmisten kiinnostuksen herättämiseen tarvitaan siis vielä paljon enemmän työtä.

s.39, rivi 28-29: Julkisille ruokapalveluille on asetettu tavoite lisätä lähi- ja luomuruoan osuutta elintarvikehankinnoissa.

Miten lähiruoka määritellään tässä? Katsotaanko iso toimija lähiruoan tuottajaksi vai tarkoitetaanko tässä yksinomaan pieniä, lähellä kulutuspaikkaa toimivia yrityksiä?

s. 39, rivi 39-40: Asetetaan julkisen ja yksityisen sektorin jakamalle ruoka-avulle ravitsemusterveyttä edistävä laatukriteeristö.

Ruoka-apuna jaettavan ruoan monipuolisuus ja siten sen kautta muodostuvien aterioiden ravitsemuksellinen laatu on haastava toteuttaa jo yksin siitä syystä, ettei hävikin sisältöä ja määrää voida aina ennustaa. Myös ruoka-aputoimijoiden säännönmukaisen valvonnan puuttuminen vaikeuttaa laatukriteeristön toimeenpanon varmistamista. Lisäksi paljon vapaaehtoisuuteen pohjautuvassa ruoka-aputoiminnassa on myös haasteellista toteuttaa ilmastovaikutusten arviointia, ellei siihen ole jotain ilmaista ja helppoa kansallista mallia olemassa.

Kunnioittavasti

Päivittäistavarakauppa ry

Anna Salminen
elintarvikeasiantuntija

Jaa julkaisu