Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski huhtikuussa 3,3 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2024 huhtikuussa 1 807,3 miljoonaa euroa, mikä oli 3,3 % vähemmän kuin vuoden 2023 huhtikuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 0,4 % vuoden 2023 huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat huhtikuussa kaikkiaan 0,3 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,2 %*** ja käyttötavaroiden hinnat laskivat 0,5 % vuoden 2023 huhtikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 1,9 %. Maaliskuussa inflaatio oli 2,2 %. Inflaation hidastuminen maaliskuusta huhtikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Päivittäistavaroiden myynti laski vuoden 2024 huhtikuussa vähiten suurissa supermarketeissa, yhteensä 2,5 % vuodentakaisesta. Suurmyymälöiden myynti laski huhtikuussa 2,8 % ja pienmyymälöiden myynti 3,2 % vuotta aiemmasta. Pienten supermarkettien myynti laski samaan aikaan 4,1 % ja valintamyymälöiden myynti 5,9 % vuoden 2023 huhtikuuhun verrattuna.

– Pääsiäisen liikkuminen näkyy myyntitilastoissa. Vuodentakaiseen verrattuna myynti laski huhtikuussa kaikissa päivittäistavarakaupan myymälätyypeissä. Viime vuonna pääsiäisen ruoat ostettiin huhtikuussa, ja tänä vuonna jo maaliskuun puolella, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkanen muistuttaa.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 2,0 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 tammi-huhtikuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 4,1 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 2,0 % ja pienten supermarkettien osalta kasvoi 1,1 %. Pienmyymälöiden myynti laski yhteensä 0,6 % ja valintamyymälöiden myynti laski 2,6 % vuoden 2023 tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2024 tammi-huhtikuussa yhteensä 0,6 % vuoden 2023 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 0,2 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,4 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa 0,2 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on muutettu 1.1.2018, 1.1.2019 1.1.2021 ja 1.1.2024. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu