Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi maaliskuussa 4,1 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2024 maaliskuussa 1 934,6 miljoonaa euroa, mikä oli 4,1 % enemmän kuin vuoden 2023 maaliskuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat maaliskuussa 0,5 % vuoden 2023 maaliskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat maaliskuussa 1,7 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,1 %*** ja käyttötavaroiden hinnat laskivat 0,6 % vuoden 2023 maaliskuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 2,2 %. Helmikuussa inflaatio oli 3,0 %. Inflaation hidastuminen helmikuusta maaliskuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja sähkön hinnan laskusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 maaliskuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 6,8 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi maaliskuussa 4,1 % ja pienten supermarkettien myynti vastaavasti 3,4 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti laski samaan aikaan 2,4 % ja pienmyymälöiden myynti 0,6 % vuoden 2023 maaliskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-maaliskuussa 3,9 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 tammi-maaliskuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 6,6 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-maaliskuussa 3,7 % ja pienten supermarkettien myynti 3,0 %. Pienmyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 0,5 %. Valintamyymälöiden myynti sen sijaan laski 1,4 % vuoden 2023 tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2024 tammi-maaliskuussa yhteensä 0,7 % vuoden 2023 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 0,2 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,5 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-maaliskuussa 0,4 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on muutettu 1.1.2018, 1.1.2019 1.1.2021 ja 1.1.2024. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu