Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi helmikuussa 4,2 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2024 helmikuussa 1 697,4 miljoonaa euroa, mikä oli 4,2 % enemmän kuin vuoden 2023 helmikuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat helmikuussa 0,6 % vuoden 2023 helmikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat helmikuussa 0,5 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,7 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,7 % vuoden 2023 helmikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 3,0 %. Tammikuussa inflaatio oli 3,3 %. Inflaation hidastuminen tammikuusta helmikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 helmikuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 7,2 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi helmikuussa 3,3 % ja pienten supermarkettien myynti vastaavasti 3,1 % vuotta aiemmasta. Pienmyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 2,2 % ja valintamyymälöiden myynti 0,3 % vuoden 2023 helmikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-helmikuussa 3,8 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2024 tammi-helmikuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 6,4 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-helmikuussa 3,5 % ja pienten supermarkettien myynti 2,8 %. Pienmyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 1,1 %.  Valintamyymälöiden myynti sen sijaan laski 0,9 % vuoden 2023 tammi-helmikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2024 tammi-helmikuussa yhteensä 1,3 % vuoden 2023 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,5 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 4,7 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-helmikuussa 1,0 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on muutettu 1.1.2018, 1.1.2019, 1.1.2021 ja 1.1.2024. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu