Päivittäistavaramyynti kasvoi lokakuussa 3,8 %, elintarvikkeiden hintojen nousu selvästi alle yleisen inflaatiotason

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2023 lokakuussa 1 794,5 miljoonaa euroa, mikä oli 3,8 % enemmän kuin vuoden 2022 lokakuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat lokakuussa 4,8 % vuoden 2022 lokakuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat lokakuussa kaikkiaan 4,0 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 5,9 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 6,3 % vuoden 2022 lokakuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa 4,9 %. Syyskuussa inflaatio oli 5,5 %. Inflaation hidastuminen syyskuusta lokakuulle johtui muun muassa sähkön hinnan laskusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 lokakuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 6,0 % vuodentakaiseen verrattuna. Suurten supermarkettien myynti kasvoi 3,9 % ja pienten supermarkettien myynti 2,7 % vuotta aiemmasta. Pienmyymälöiden myynti laski lokakuussa 0,1 % ja valintamyymälöiden myynti 0,4 % vuoden 2022 lokakuuhun verrattuna.

– Syksyn aikana ruoan hintatason nousu on rauhoittunut selvästi. Lokakuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen nousu jäi selvästi yleistä inflaatiotasoa alemmaksi. Hinta vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin edelleen huomattavasti. Tämä näkyy hintavetoisina tunnettujen hypermarkettien myynnin hyvänä kehityksenä sekä lokakuussa että koko vuonna, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa 6,4 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 tammi-lokakuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 8,7 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-lokakuussa 7,2 %. Pienten supermarkettien osalta myynti kasvoi 5,4 %. Valintamyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 0,2 % mutta pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 0,1 % vuoden 2022 tammi-lokakuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2023 tammi-lokakuussa yhteensä 9,8 % vuoden 2022 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 10,4 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 6,0 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-lokakuussa 11,4 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu