Elintarvikkeiden myynnin määrän lasku päivittäistavarakaupassa pysähtyi heinä-syyskuussa

Elintarvikkeiden hintojen nousu hidastui päivittäistavarakaupassa kolmannella vuosineljänneksellä edelleen. Myynnin määrän lasku käytännössä pysähtyi. Tiedot käyvät ilmi päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtaisesta myyntitilastosta heinä-syyskuulta.

Koko päivittäistavarakaupan myynti oli heinä-syyskuussa arvoltaan 5,7 miljardia euroa, josta elintarvikkeiden myynti oli 3,7 miljardia euroa, joka on 65 % koko päivittäistavarakaupan myynnistä. Sekä alkoholijuomien että alkoholittomien juomien osuus koko päivittäistavaramyynnin arvosta oli 8,7 %. Muiden päivittäistavaroiden osuus koko myynnistä oli noin 18 %. Elintarvikemyynnin suurimmat tuoteryhmät ovat maitotuotteet, viljatuotteet ja leipä sekä liha.

Elintarvikkeiden myynnin arvo kasvoi edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6,4 %. Elintarvikkeiden hinnat nousivat samaan aikaan 6,8 %, joten myynnin määrä laski enää -0,4 %.

Vaikka elintarvikkeiden hintojen nousu jatkui, nousu oli hitaampaa kuin kaikkien tuotteiden keskimääräinen hintojen nousu. Kaikkien päivittäistavaroiden hinnat nousivat keskimäärin 7,1 %. Myynnin arvolta suurimmissa pääluokissa hintojen nousu hidastui ollen maitotuotteissa 5,9 %, lihatuotteissa 3,9 % ja alkoholittomissa juomissa 3,6 %. Yksittäisistä tuoteryhmistä hinnat puolestaan laskivat eniten kahvissa -4,1 %, tuoreissa vihanneksissa -4,1 % ja naudanlihassa -3,5 %.

– Ruoan hintataso lähti merkittävään nousuun alkuvuonna 2022. Tämä näkyi selvänä muutoksena kuluttajakäyttäytymisessä eli kuluttajat siirtyivät ostamaan edullisempia tuotteita ja määrällisesti vähemmän. Heinä-syyskuussa 2023 ruoan hintatason nousu rauhoittui ja myyntimäärien lasku pysähtyi. Käytännössä elintarvikkeita myytiin päivittäistavarakaupassa sama määrä kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten, mikä on positiivinen viesti koko elintarvikeketjulle alkutuotannosta teollisuuteen, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavaroiden myynnin arvon rakennetta ja muutoksia kuvaavassa tilastossa ovat mukana PTY:n jäsenyritykset SOK, Kesko, Lidl, Tokmanni, R-kioski, Minimani, M-ketju ja Kauppahalli24. Tilastoa on tehty vuodesta 2020 alkaen. Tilasto analyyseineen on saatavilla maksutta PTY:n verkkosivuilla.

Q3-julkaisun aineisto:

Tilasto: Päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtainen myyntitilasto 7–9/2023
Esitys: Elintarvikkeiden myynnin kehitys 7–9/2023
Video: Keskeiset johtopäätökset
Tilastokeskuksen tiedote

Jaa julkaisu