Hintojen nousu hidastui päivittäistavarakaupassa, kuluttajat suosivat edelleen huokeampia vaihtoehtoja

Elintarvikkeiden hintojen nousu hidastui päivittäistavarakaupassa toisella vuosineljänneksellä. Myös myynnin määrän lasku on hidastunut. Tiedot käyvät ilmi päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtaisesta myyntitilastosta huhti-kesäkuulta.

Huhti-kesäkuussa päivittäistavarakaupan koko myynnin arvo oli 5,8 miljardia euroa, josta elintarvikkeiden osuus oli 3,7 miljardia euroa. Vuodessa päivittäistavarakaupan koko myynnin arvo kasvoi 7,7 prosenttia ja elintarvikkeiden myynnin arvo kasvoi 9,4 prosenttia. Elintarvikkeiden hinnat nousivat vuodessa 12,2 prosenttia, joten myynnin määrä laski 2,5 prosenttia.

–  Toisella vuosineljänneksellä sekä ruoan hinnan nousu että myydyn määrän lasku hidastuivat. Mitään merkittäviä rakenteellisia muutoksia elintarvikemyynnin trendeissä ei ole alkuvuonna havaittavissa. Kuluttajat ovat edelleen erittäin hintatietoisia ja valitsevat ruokakaupassa edullisempia vaihtoehtoja, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Yksittäisten tuoteryhmien välillä on yhä suuria eroja sekä myynnin määrän että hintatason kehityksessä. Huhti-kesäkuussa eniten euromääräistä myyntiään lisäsivät sokeri ja erilaiset herkut. Sokerin myynnin arvo kasvoi 33,3 prosenttia, perunalastujen 30,5 prosenttia ja jäätelön 23,1 prosenttia. Sokerin myynnin arvon kasvua selittää sen hinnan 43,8 prosentin nousu vuodentakaiseen verrattuna. Perunalastujen ja jäätelön myydyt määrät ovat kasvaneet samaan aikaan, kun niiden hinnat ovat nousseet.

–  Lämmin kesäkuu lisäsi varmasti jäätelön menekkiä. Myös juomapuolella kivennäis- ja lähdevesien myynti kasvoi 17,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Toisaalta kahvin myynti väheni 15,6 prosenttia, mikä johtui sekä myydyn määrän pudotuksesta että kahvin hinnan 7,5 prosentin laskusta, Luoto arvioi.

– Kauppavahvuisten viinien myynti hiipuu. Onkin mielenkiintoista päästä seuraamaan myynnin kehitystä, kun vahvuudeltaan yli 5,5-prosenttiset viinit saadaan uuden hallitusohjelman mukaisesti ruokakauppoihin, Luoto jatkaa.

Päivittäistavaroiden myynnin arvon rakennetta ja muutoksia kuvaavassa tilastossa ovat mukana PTY:n jäsenyritykset SOK, Kesko, Lidl, Tokmanni, R-kioski, Minimani, M-ketju ja Kauppahalli24. Tilastoa on tehty vuodesta 2020 alkaen. Tilasto analyyseineen on saatavilla maksutta PTY:n verkkosivuilla.

Q2-julkaisun aineisto:

Tilasto: Päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtainen myyntitilasto 4–6/2023 ja H1/2023
Esitys: Elintarvikkeiden myynnin kehitys 4–6/2023 ja H1/2023
Video: Keskeiset johtopäätökset
Tilastokeskuksen tiedote

Jaa julkaisu