Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 8,2 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2023 kesäkuussa 2 027,6 miljoonaa euroa, mikä oli 8,2 % enemmän kuin vuoden 2022 kesäkuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat kesäkuussa 9,2 % vuoden 2022 kesäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat kesäkuussa kaikkiaan 9,2 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 6,2 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 11,9 % vuoden 2022 kesäkuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 6,3 %. Toukokuussa inflaatio oli 6,8 %. Inflaation hidastuminen toukokuusta kesäkuulle johtui muun muassa bensiinin hinnan laskusta sekä sähkön hinnan lievemmästä noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 kesäkuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 10,8 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi kesäkuussa 9,1 % ja pienten supermarkettien myynti 7,7 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 0,8 % ja pienmyymälöiden myynti laski 0,7 % vuoden 2022 kesäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 7,5 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 tammi-kesäkuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 9,5 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 8,5 % ja pienten supermarkettien 6,8 %. Valintamyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 0,8 % ja pienmyymälöiden myynti 0,2 % vuoden 2022 tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2023 tammi-kesäkuussa yhteensä 12,2 % vuoden 2022 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 13,6 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 6,0 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-kesäkuussa 13,1 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu