Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 8,4 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2023 toukokuussa 1 907,7 miljoonaa euroa, mikä oli 8,4 % enemmän kuin vuoden 2022 toukokuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 10,6 % vuoden 2022 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat toukokuussa kaikkiaan 11,1 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 5,9 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 13,2 % vuoden 2022 toukokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 6,8 %. Huhtikuussa inflaatio oli 7,9 %. Inflaation hidastuminen huhtikuusta toukokuulle johtui muun muassa bensiinin hinnan laskusta sekä sähkön hinnan lievemmästä noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 toukokuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 10,2 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi toukokuussa 9,9 % ja pienten supermarkettien vastaavasti 8,0 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 1,6 % ja pienmyymälöiden myynti 0,4 % vuoden 2022 toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 7,3 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 tammi-toukokuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 9,2 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-toukokuussa 8,4 % ja pienten supermarkettien 6,5 %. Valintamyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 0,8 % ja pienmyymälöiden myynti 0,4 % vuoden 2022 tammi-toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2023 tammi-toukokuussa yhteensä 12,8 % vuoden 2022 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 14,5 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 6,0 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-toukokuussa 13,4 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu