Kyläkauppa on korvaamaton – tervetuloa Kyläkauppapäivään 10. kesäkuuta!

Kyläkauppojen paras sesonki on alkamassa. Vietämme lähipalveluiden merkityksestä muistuttavaa Kyläkauppapäivää taas lauantaina 10. kesäkuuta.

Valtakunnalliseen Kyläkauppapäivään osallistuu lähes tuhat pientä myymälää, jotka järjestävät asiakkaille omannäköistään ohjelmaa kaupallaan. Samalla muistutetaan lähikauppojen ja laajan myymäläverkoston merkityksestä koko maan asuttavuuden turvaajana.

Kyläkaupat ovat kohtaamispaikkoja, jotka takaavat palvelut niin vakiasukkaille kuin kesämökkiläisille ja satunnaisille matkailijoille. Saman katon alta löytyy kaupan palveluiden lisäksi usein posti-, paketti- ja käteisnostopalveluita, veikkaus-, apteekki- ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista. Monesti myös liikennepolttoaineiden myynti kuuluu valikoimiin.

– Monipuolisesti palvelevilla kyläkaupoilla on suuri merkitys, kun haetaan ratkaisuja lähipalveluiden takaamiseksi koko maassa. Kyläkauppa on monelle pienelle paikkakunnalle tärkeä veto- ja pitovoimatekijä, josta koko kylä saa elinvoimaa, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä sanoo.

Kyläkauppojen määrä on pitkään ollut vähenemään päin ja viime vuonna se laski jyrkästi. Jäljellä on 177 kyläkauppaa, kun niitä edellisvuonna oli vielä 191 ja parikymmentä vuotta sitten nelinkertainen määrä.

Palveluiden saatavuutta pyritään edistämään myös maaseudun päivittäistavarakaupoille suunnatun kyläkauppatuen avulla. Tukea voi käyttää esimerkiksi kaupan palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen. Vuodesta 2019 kokeiluluontoisesti jaettu tuki vakinaistettiin tänä vuonna jatkuvaksi tueksi, jota haetaan kerran vuodessa.

– Kyläkauppojen kiinteistöt ja laitteistot vaativat investointeja, joita ei kyläkauppatuenkaan avulla yleensä voida tehdä. Sinänsä erinomaisen kyläkauppatuen rinnalle tarvittaisiin myös investointitukea pienten maaseudun kauppojen päivittämiseksi vastaamaan muun muassa kiristyviä kylmä- ja energiatekniikan normeja. Kyläkaupan jatko joutuu tarkasteluun viimeistään silloin, kun työuraansa lopetteleva kauppias koettaa löytää kiinteistöönsä uuden kauppiaan, Nieminen sanoo.

– Parhaiten kyläkaupoista pidetään huolta käymällä niissä ostoksilla. Pienet kaupat pärjäisivät myös paremmin, jos niissä saisi myydä mietoja viinejä ja itsehoitolääkkeitä, Nieminen jatkaa.

Tervetuloa kylille ja kaupoille tulevana lauantaina – ja joka päivä!

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset

Jaa julkaisu