Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa 6,6 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2023 huhtikuussa 1 868,1 miljoonaa euroa, mikä oli 6,6 % enemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 12,3 % vuoden 2022 huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat huhtikuussa kaikkiaan 13,7 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,8 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 13,6 % vuoden 2022 huhtikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 7,9 %. Maaliskuussa inflaatio oli myös 7,9 %.

– Ruoan hinnan nousu jatkui edelleen yleistä inflaatiokehitystä nopeampana verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. On kuitenkin hyvä huomata, että edelliseen kuukauteen verrattaessa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintataso laski selvästi ensimmäisen kerran sitten kesäkuun 2021, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 huhtikuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 7,8 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi huhtikuussa 7,3 % ja pienten supermarkettien 6,7 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 1,6 % ja pienmyymälöiden 0,1 % vuoden 2022 huhtikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 7,0 %

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2023 tammi-huhtikuussa eniten suurmyymälöissä, yhteensä 9,0 %. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 8,0 % ja pienten supermarkettien kasvoi 6,1 %. Valintamyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 0,6 % ja pienmyymälöiden myynti 0,4 % vuoden 2022 tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2023 tammi-huhtikuussa yhteensä 13,4 % vuoden 2022 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 15,4 % ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 6,0 %***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-huhtikuussa 13,4 % vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu