Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 5,0 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2023 tammikuussa 1 667,5 miljoonaa euroa, mikä oli 5,0 % enemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammikuussa 13,1 % vuoden 2022 tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat tammikuussa kaikkiaan 15,4 %. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 5,7 %*** ja käyttötavaroiden hinnat 12,4 % vuoden 2022 tammikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli tammikuussa 8,4 %. Joulukuussa inflaatio oli 9,1 %. Inflaation hidastuminen joulukuusta tammikuulle johtui muun muassa sähkön hinnan lievemmästä noususta. Tammikuussa kuluttajahintaindeksin hyödykekori ja kulutuksen painorakenne päivitettiin vastaamaan vuoden 2022 yksityistä kulutusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 7,1 % vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammikuussa 5,9 % ja pienten supermarkettien kasvoi 3,5 % vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti laski samaan aikaan 1,0 % ja pienmyymälöiden myynti kasvoi 2,5 % vuoden 2022 tammikuuhun verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu