Päivittäistavarakaupan myynnin määrä laski lokakuussa 8 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2022 lokakuussa 1 728,9 miljoonaa euroa, mikä oli 4,7 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 lokakuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat lokakuussa 13,4 prosenttia vuoden 2021 lokakuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat lokakuussa kaikkiaan 15,7 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,3 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 12,1 prosenttia vuoden 2021 lokakuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli lokakuussa 8,3 %. Syyskuussa inflaatio oli 8,1 %. Inflaation nousu johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2022 lokakuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 6,2 prosenttia vuodentakaisesta. Suurmyymälöiden myynti kasvoi lokakuussa 5,8 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti vastaavasti 4,3 prosenttia vuotta aiemmasta. Pienmyymälöiden myynti laski 3,8 prosenttia ja valintamyymälöiden myynti 0,1 prosenttia vuoden 2021 lokakuuhun verrattuna.

– Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys näyttää hyvältä, mutta selittyy täysin hintojen nousulla. Koko päivittäistavarakauppaa kuvaava hintaindeksi kertoo hintojen nousseen 13,4 prosenttia lokakuusta 2021, elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat jopa 15,7 prosenttia. Kun euromääräisestä myynnin kasvusta puhdistaa pois inflaation, on laskennallinen myynnin määrä 8 prosenttia miinuksella. Kuluttajien ostokäyttäytyminen ruokakaupassa muuttuu nyt vauhdilla, ja kaikkien elintarvikeketjun toimijoiden kannattaakin seurata tätä muutosta. Päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtainen tilasto tarjoaa tähän hyvän työkalun, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa 2,6 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2022 tammi-lokakuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 4,1 prosenttia. Suurmyymälöiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa 3,1 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 2,4 prosenttia. Pienmyymälöiden myynti laski yhteensä 3,3 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti laski 1,3 prosenttia vuoden 2021 tammi-lokakuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2022 tammi-lokakuussa yhteensä 8,0 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 9,4 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 4,0 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-lokakuussa 5,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021. ****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu