Tuotantopanosten hinnan nousu näkyi toukokuussa selvästi ruoan hinnassa ja myynnin kehityksessä

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2022 toukokuussa 1 759,5 miljoonaa euroa, mikä oli 1,1 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 toukokuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat toukokuussa 7,6 prosenttia vuoden 2021 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat toukokuussa 9,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 3,7 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 4,0 prosenttia vuoden 2021 toukokuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli toukokuussa 7,0 %. Huhtikuussa inflaatio oli 5,7 %. Inflaation nousemiseen vaikutti muun muassa sähkön ja polttoaineiden hinnan nousu.

– Kuluttajahintojen nousu kiihtyi toukokuussa selvästi tuotantopanosten kallistumisen takia. Päivittäistavaroiden hinnat nousivat 7,6 prosenttia ja näistä elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat 9,0 prosenttia toukokuuhun 2021 verrattuna. Päivittäistavarakaupan myynnin kasvu jäi 1,1 prosenttiin, mihin osaltaan vaikutti toukokuun viime vuoteen verrattuna viileä sää. On kuitenkin selvää, että hintojen nousu vähensi myynnin määrää, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2022 toukokuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 2,3 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti kasvoi toukokuussa 1,1 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti niin ikään 1,1 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti laski samaan aikaan 1,5 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti 3,3 prosenttia vuoden 2021 toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 1,1 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2022 tammi-toukokuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 2,3 prosenttia. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi tammi-toukokuussa 1,7 prosenttia ja hypermarkettien osalta 0,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti laski yhteensä 1,4 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti 3,6 prosenttia vuoden 2021 tammi-toukokuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2022 tammi-toukokuussa yhteensä 4,9 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 5,6 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 3,5 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-toukokuussa 2,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu