Kaupan yritykset neuvottelevat sopimusehtoja elintarvikeketjussa uusiksi

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritykset ovat käynnistäneet neuvotteluja sopimusehdoista omien elintarvikeketjun sopimuskumppaniensa kanssa. Taustalla on elintarvikkeiden tuotantoon liittyvä poikkeuksellinen kustannuskriisi.

Ulkopuolinen tutkimuslaitos on selvittänyt Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta yleisellä tasolla, että missä määrin PTY:n jäsenyritykset ovat käynnistäneet neuvotteluja sopimusehdoista omien elintarvikeketjun sopimuskumppaniensa kanssa. Kaupan yritysten pääasiallisina sopimuskumppaneina ovat elintarviketeollisuuden yritykset, vain runsas prosentti hankintojen arvosta tehdään suoraan alkutuottajilta.

Kysely oli kohdistettu PTY:n vähittäiskaupan ja foodservice-tukkukaupan yrityksille. Kyselyn mukaan kaikki vastaajat ovat kustannuskriisin ratkaisemiseksi käynnistäneet neuvottelut sopimusehdoista omien sopimuskumppaniensa kanssa ja neuvottelut ovat myös johtaneet aiemmin neuvoteltujen ehtojen uusimiseen.

Vastaukset osoittavat, että kaupan yrityksillä ei käytännössä ole keinoja varmistaa, että mahdollisesti maksettavat lisähinnat välittyvät elintarvikeketjussa alkutuotantoon asti. Vastauksista käy myös ilmi, että julkinen sektori on ainoa toimija tai sopimuskumppani, joka ei ole ollut halukas avaamaan neuvotteluja aiemmin sovituista sopimusehdoista.

– On yllättävää, että julkinen sektori merkittävänä päivittäistavarakaupan sopimuskumppanina ei ole ollut valmis joustoihin yksityisten toimijoiden tavoin. Toivottavasti tähän saadaan pian muutos, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

PTY on toimittanut kyselyn tulokset kokonaisuudessaan elintarvikemarkkinavaltuutetulle. Kilpailuoikeudellisista syistä tuloksia ei avata julkisuuteen eikä vastanneille yrityksille enempää.  

Kyselyn toteutti IROResearch Oy puhelinhaastatteluna 13.-29.4.2022. Kyselyyn vastasivat vähittäiskaupan yritykset SOK, Kesko, Lidl Suomi, Tokmanni, Minimani, R-kioski ja M Itsenäiset Kauppiaat sekä foodservice-tukkukaupan yritykset Kesko/Kespro, Meira Nova, Wihuri Metro-tukku, Valio Aimo ja Suomen Palvelutukkurit.

Jaa julkaisu