Ruokavirasto myöntää helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan aikana

Teksti on julkaistu Ruokaviraston tiedotteena 24.3.2022

Ukrainan sodan aiheuttama poikkeuksellinen tilanne vaikeuttaa eräiden raaka-aineiden saantia Ukrainasta ja Venäjältä. Saatavuusongelmien vuoksi elintarvikealan toimijat voivat joutua tekemään äkillisiä muutoksia valmistusaineisiin, jolloin elintarvikkeen koostumus ei välttämättä täysin vastaa suomen- ja ruotsinkielisissä pakkausmerkinnöissä annettuja tietoja. Tästä syystä Ruokavirasto myöntää helpotuksia pakkausmerkintöihin Suomessa, jotta olemassa olevat pakkausmateriaalit voidaan edelleen hyödyntää. Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua, ja kuluttajien oikeus riittäviin tietoihin pitää varmistaa.

Elintarvikkeen raaka-aineista voi korvata muulla raaka-aineella tai jättää pois merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita. Tarvetta korvaaviin raaka-aineisiin esiintyy tällä hetkellä erityisesti kasviöljyissä, joka voi johtaa ainesosamuutoksiin mm. kekseissä ja sipseissä. Kuluttaja saa kaupassa tiedon muutoksista ja syyn poikkeukselliseen menettelyyn pakatun elintarvikkeen läheisyydessä olevalla taululla tai muulla helposti havaittavalla ja selkeällä tavalla.

Jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, tulee se aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä sekä verkkokaupassa tuotteen yhteydessä.

Myös muut kuin yleisimmät allergeenit voivat aiheuttaa allergia- ja intoleranssioireita. Yritysten tulee kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista vähintään yrityksensä verkkosivuilla sekä toimittaa tieto kaupalle.

Myös elintarvikkeen todellinen ravintoarvotieto pitää kertoa, jos korvaava raaka-aine muuttaa merkittävästi tuotteen ravintosisältöä, esimerkiksi rasvahappokoostumusta haitalliseen suuntaan. Näin voi käydä, jos auringonkukkaöljy korvataan esimerkiksi maapähkinäöljyllä. Kuluttajat voivat kysyä ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista myös kaupalta.

Alkuperämaa on ilmoitettava oikein

Kun elintarvikkeen tai sen ainesosan alkuperämaa ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä, on sen tiedon myös poikkeusolojen aikana oltava oikein. Elintarvikkeet tulee olla jäljitettävissä.

Ruokaviraston päätös koskee tavanomaisia elintarvikkeita. Muiden elintarvikkeiden, kuten ravintolisien ja lastenruokien pakkausmerkintähelpotukset ratkaistaan tuotekohtaisesti kunnan elintarvikevalvonnassa.

Jaa julkaisu