Ruoan hinta tammikuussa +3,2 prosenttia edellisvuodesta, suurin nousu sitten vuoden 2014

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammikuussa 1 588,2 miljoonaa euroa, mikä oli 3,8 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 tammikuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammikuussa 3,0 prosenttia vuoden 2021 tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat tammikuussa kaikkiaan 3,2 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 3,5 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,6 prosenttia vuoden 2021 tammikuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli tammikuussa 4,4 prosenttia. Joulukuussa inflaatio oli 3,5 prosenttia.

– Kustannusten nousu koko ketjussa, erityisesti alkutuotannossa, on alkanut heijastua selvästi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintoihin. Niiden hintataso nousi marraskuussa 1,5 prosenttia, joulukuussa 1,7 prosenttia ja tammikuussa jo 3,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Koko viime vuoden hinnannousu oli vain 0,6 prosenttia. Ruoan hinta on noussut näin paljon viimeksi tammikuussa 2014. Asiantuntijat ennakoivat lisäksi, että Ukrainan sodalla tullee olemaan vaikutuksia ruoan hintaan myös Suomessa, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa hypermarketeissa yhteensä 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Suurten supermarkettien myynti kasvoi tammikuussa 5,7 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 5,5 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 0,7 prosenttia, mutta pienmyymälöiden myynti laski 4,1 prosenttia vuoden 2021 tammikuuhun verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani, R-kioski sekä Kauppahalli24.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020 ja 1.7.2020.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu