Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski lokakuussa 1,3 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2021 lokakuussa 1 650,8 miljoonaa euroa, mikä oli 1,3 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2020 lokakuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat lokakuussa 1,9 prosenttia vuoden 2020 lokakuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat lokakuussa kaikkiaan 1,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 5,6 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat nousivat 0,6 prosenttia vuoden 2020 lokakuuhun verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli lokakuussa 3,2 prosenttia. Syyskuussa inflaatio oli 2,5 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti laski vuoden 2021 lokakuussa eniten valintamyymälöissä, yhteensä 4,0 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti laski lokakuussa 0,2 prosenttia, suurten supermarkettien myynti laski 1,0 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 1,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Pienmyymälöiden myynti laski 3,8 prosenttia vuoden 2020 lokakuuhun verrattuna.

– Päivittäistavaroiden myynti kääntyi lokakuussa hienoiseen laskuun, johon vaikutti pyhäinpäivän ajoittuminen vertailuvuonna 2020 lokakuulle. Lisäksi valtakunnallisen etätyösuosituksen päättyminen lokakuun puolivälissä saattoi vaikuttaa siten, että ruokaa hankittiin kotiin aiempaa vähemmän, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-lokakuussa 3,2 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2021 tammi-lokakuussa eniten hypermarketeissa, yhteensä 4,4 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kasvoi tammi-lokakuussa 3,6 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 2,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi yhteensä 0,2 prosenttia, mutta pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 0,7 prosenttia vuoden 2020 tammi-lokakuuhun verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2021 tammi-lokakuussa yhteensä 1,4 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,4 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-lokakuussa 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu