Helposti hyvää – valmiit ruoka-annokset ovat kaupan myyntihitti

Valmiiden ruoka-annosten suosio jatkui päivittäistavarakaupassa heinä-syyskuussa, tuoteryhmän myynti kasvoi 16,4 %. Vastaavasti perusraaka-aineiden myynti laski. Kuuma kesä lisäsi juomien myyntiä selvästi, alkoholittomien ja vähäalkoholisten oluiden myynti kasvoi 29 % ja kivennäis- ja lähdevesien myynti 25 % edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtaisen myyntitilaston mukaan elintarvikkeiden myynnin kasvu jatkui heinä-syyskuussa lähes alkuvuoden vauhtia. Hinnat ovat samalla tasolla kuin vuosi sitten, joten myynnin kasvu johtui myydyn määrän kasvusta.

Valmiiden ruoka-annosten tarjonta on laajentunut päivittäistavarakaupan valikoimissa korona-aikana huomattavasti. Kuluttajat ovat löytäneet kätevät ja laadukkaat tuotteet, mikä on vähentänyt kotona valmistettavan ruoan raaka-aineiden myyntiä.

– Valmisruokien ja valmiiden ruoka-annosten suosio on yksi merkittävimpiä rakenteellisia muutoksia, joita päivittäistavarakaupan myynnissä on tällä hetkellä tunnistettavissa. Se vaikuttaa suoraan perusraaka-aineiden myyntiin, missä suurimmat laskijat olivat muun muassa peruna, voi, sokeri, tuore kala ja sianliha, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Kolmannella vuosineljänneksellä suurimmat myynnin muutokset löytyivät juomista. Kuuma kesä kasvatti myyntiä alkoholittomissa ja vähäalkoholisissa oluissa (+29 %), kivennäis- ja lähdevesissä (+25 %) sekä virvoitusjuomissa (+14 %).

– Alkoholittomien oluiden myynnin kasvu ei johdu pelkästään lämpimästä kesästä, vaan siinä näkyy jo pitkään jatkunut trendi, Luoto lisää.

Q3-julkaisun aineisto:

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden myynnin arvon rakenteen ja muutosten tilastointi alkoi vuonna 2020. Mukana ovat SOK, Kesko, Lidl, Tokmanni, Minimani, R-kioski ja M-ketju.

Jaa julkaisu