Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi syyskuussa 2,5 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2021 syyskuussa 1 609,0 miljoonaa euroa, mikä oli 2,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 syyskuussa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat syyskuussa 1,5 prosenttia vuoden 2020 syyskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat syyskuussa kaikkiaan 0,6 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 5,0 prosenttia*** ja käyttötavaroiden hinnat 0,6 prosenttia. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli syyskuussa 2,5 prosenttia. Elokuussa inflaatio oli 2,2 prosenttia. Inflaation nousun aiheutti muun muassa omakotitalojen peruskorjauskustannusten nousu.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2021 syyskuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti kasvoi 3,4 prosenttia ja pienten supermarkettien 2,3 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti laski samaan aikaan 1,6 prosenttia ja pienmyymälöiden 2,7 prosenttia syyskuuhun 2020 verrattuna.

– Syyskuussa, kuten koko vuonna, myynti kasvoi eniten suurissa supermarketeissa ja hypermarketeissa. Perjantaina julkaistava tilastomme avaa tarkemmin päivittäistavarakaupan heinä-syyskuun myynnin rakennetta ja kehitystä tuoteryhmäkohtaisesti, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 3,7 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 2021 eniten hypermarketeissa, yhteensä 4,9 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kohosi 4,1 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 3,2 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 0,6 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti sen sijaan laski 0,3 prosenttia tammi-syyskuuhun 2020 verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2021 tammi-syyskuussa yhteensä 1,4 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,3 prosenttia sekä alkoholijuomien ja tupakan hinnat 5,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-syyskuussa 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu