Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi heinäkuussa 5,9 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2021 heinäkuussa 1 854,0 miljoonaa euroa, mikä oli 5,9 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2020.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat heinäkuussa 1,0 prosenttia heinäkuusta 2020. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat pysyivät heinäkuussa vuodentakaisella tasollaan. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,2 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat 0,2 prosenttia heinäkuuhun 2020 verrattuna. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli heinäkuussa 1,9 prosenttia. Kesäkuussa inflaatio oli 2,0 prosenttia.

– Myynti kasvoi kaikissa myymälätyypeissä, mutta eniten helteinen heinäkuu lisäsi asiointia isoissa lähikaupoissa ja pienissä supermarketeissa. Molemmissa myynnin kehitys oli yli 7 prosenttia. Koko vuoden osalta myynnin kasvu on ollut vahvinta hypermarketeissa. Lisää tietoa eri myymälätyyppien myynnin kehityksestä löytyy tämän tiedotteen liitteistä, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa 4,2 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa 2021 eniten hypermarketeissa, yhteensä 5,4 prosenttia. Suurissa supermarketeissa myynti kasvoi 4,5 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 3,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 1,5 prosenttia ja pienmyymälöiden 0,7 prosenttia tammi-heinäkuuhun 2020 verrattuna.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-heinäkuussa 2021 yhteensä 1,4 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 0,2 prosenttia sekä alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 5,8 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-heinäkuussa 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa on korotettu 1.1.2018, 1.1.2019 ja 1.1.2021. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2018–2021 aikana 1.1.2018, 1.7.2018, 1.1.2019 ja 1.7.2019, 1.1.2020, 1.7.2020 ja 1.1.2021.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jonka hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Jaa julkaisu